Handelingen

Delfzijl, M. van Coehoornsingel 21 - Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Delfzijl
Adres: Menno van Coehoornsingel 21
Postcode: 9934GP
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Laan, F. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen
Sonneveld-index: 00665

Geschiedenis

Gereformeerd kerkgebouw, kruiskerk met kleine spits. Reeds voor de oorlog werden pogingen gedaan om tot een nieuw kerkgebouw te komen ter vervanging van de bestaande gereformeerde kerk uit 1859. Een nieuwe pastorie was het resultaat, maar de oorlog verhinderde verdere plannen. De oorspronkelijk gewenste hoge toren werd niet toegestaan. Uiteindelijk werd het een kleine spits. Het uitvoerende architectenburo was F. van der Laan uit Delfzijl, die ook de 22 gebrandschilderde smalle ramen ontwierp. De opening vond op 24 juni 1953 plaats.

Sinds 1 mei 2005 één van de kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Delfzijl.

  • 2020 - Door de samenvoeging van de wijken noord en zuid en het afstoten van de Farmsumer Kerk voor de eredienst op de zondagmorgen en het sluiten van De Ark is besloten door de kerkenraad om de Kruiskerk her in te richten. Om dit plan uit te werken is dhr. Pim van Dijk, architect kerkinterieurs, ingehuurd om hiervoor samen met een klankbordgroep uit onze gemeente een plan te maken hoe de kerkzaal en eventuele andere ruimten her ingericht kunnen worden.
  • 2021 - De verbouwde Kruiskerk aan de Menno van Coehoornsingel 21 is zaterdag 25 september geopend. In 2020 is begonnen met een ingrijpende verbouwing. Reden was het besluit in 2019 de kerkelijke activiteiten in Delfzijl te laten plaatsvinden in de Kruiskerk en zalencentrum Het Anker. Kerkgebouw aan de Waddenweg werd gesloten en verhuurd aan de voedselbank. De kerk in Farmsum wordt nog gebruikt voor bijzondere diensten en concerten. In het Anker is een nieuwe toiletgroep aangebracht en de zalen opnieuw geverfd. Ook worden er nog (beperkt vanwege corona) kerkdiensten gehouden. Ook is er de mogelijkheid via internet diensten te kunnen uitzenden. (Bron:Contactbrief 145/2021)

Orgel

Willem van Leeuwen bouwde een nieuw orgel voor de Goede Vrijdagkerk in Den Haag in 1961. In de kerk stond een orgel van G. van Leeuwen uit 1945. Het nieuwe orgel werd op 27 januari 1961 in gebruik genomen. Na de sluiting van deze kerk per 1 januari 1973 werd het in 1974 in de Bethlehemkerk aan de Laan van Meerdervoort opgebouwd. In deze kerk kreeg men in 1997 de beschikking over het Vierdag-orgel uit de gesloten Julianakerk aan de Kempstraat. Het instrument van Van Leeuwen werd nu verkocht aan de Gereformeerde Kerk te Delfzijl. Pels & Van Leeuwen plaatsten het vrijwel ongewijzigd over, alleen werden de VEKA-laden vervangen door 'gewone' mechanische sleepladen. Het groot octaaf van de Subbas werd vervangen door houten pijpwerk en de pedaaltorens moesten iets lager worden gemaakt vanwege ruimtegebrek in de kerk. Het vorige orgel van de Gereformeerde Kerk Delfzijl (een gebouw uit 1953) was door Verweijs gebouwd met behulp van een windlade en pijpwerk van de Aeolian Company uit 1939, mogelijk afkomstig van een orgel aan boord van een passagiersschip. In 1962 had Pels de dispositie gewijzigd en een nieuwe speeltafel gemaakt. Het instrument is ingenomen door Pels & Van Leeuwen. Op 27 februari 1998 is het Van Leeuwen-orgel officieel in gebruik genomen in Delfzijl.


Afbeeldingen

Artikel naar aanleiding van de opening

Exterieur

Orgel