Handelingen

Delden (Stad), Langestraat 74 - Nieuwe Blasius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Blasius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Hof van Twente
Plaats: Delden (Stad)
Adres: Langestraat 76
Postcode: 7491AJ
Inventarisatienummer: 09981
Jaar ingebruikname: 1872
Architect: Wennekers, H.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 34156 (kerk); 34157 (pastorie)

Geschiedenis

Neogotische kerk met hoge toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Blasius. 1872-1873; toren 1887, door H.J. Wennekers. Neogotische pseudobasiliek, geinspireerd op de nederrijnse late gotiek. Toren van drie geledingen met hoge, ingezwenkte naaldspits. Tegen de noordelijke zijbeuk uitgebouwde kapel met traptoren. Achthoekige sacristie. In dakruiter een klok van Petit & Fritsen, 1894, diam. 62,2 cm.

Orgel

Hoofdorgel

Het tweeklaviers hoofdorgel (met vrij pedaal) is gebouwd door M. Maarschalkerweerd in 1913. In 1968 is het orgel aangepast door firma Jos H. Vermeulen.

Koororgel

Het koororgel is in 1953 gebouwd door firma L. Verschueren voor de Sint Gerardus Majellakerk in Breda. Firma Kaat & Tijhuis plaatste het orgel in 2003 in de St. Blasiuskerk. Het orgel is bij plaatsing in twee gedeelten gesplitst, en staat opgesteld aan de linker- en rechterzijde van het koor.

Pastorie

Rijksmonument 34157.

PASTORIE der R.K. Kerk van de H. Blasius, gebouwd door H.J. Wennekers in 1872. Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met door spitsboognissen versierde trapgevel en vensters met korfbogige ontlastingsbogen, verbonden door friezen met siermetselwerk. Tegen de lange zijgevel een achthoekige traptoren. Tussen de tuin van de pastorie en de Langestraat een laat-19de-eeuws hek in neogotische stijl. Het hek is opgebouwd uit een decoratief smeedijzeren hekwerk op bakstenen voet. Links wordt het hek beeindigd door een bakstenen pijler voorzien van een natuurstenen bekroning en enkele natuurstenen details, rechts de entree met aan weerszijden dezelfde pijlers die tevens voorzien zijn van natuurstenen schampstenen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Ramen

Onder deze ramen bevinden zich de kruiswegstaties