Handelingen

De Waal, Hogereind 2 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Protestantse Kerk
Genootschap: Protestantse gemeente Waal - Koog - Den Hoorn
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Texel
Plaats: De Waal
Adres: Hogereind 2
Postcode: 1793AG
Sonneveld-index: 05344
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: J.W.H.C. Pot
Huidige bestemming: Protestantse kerk
Monument status: gemeentelijk monumentGeschiedenis

De Waal - Protestantse kerk; jk 29-05-2014

Belangrijke wederopbouwkerk met toren.

Deze voormalige Nederlandse hervormde kerk is een van de drie kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente De Waal De Koog Den Hoorn te Texel. De andere kerkgebouwen van deze kerkelijke gemeente: De Koog en Den Hoorn.

Op de plaats van deze kerk hebben twee voorgangers gestaan. Het laatste gebouw is gedurende de Russenoorlog (1945) beschoten en brandde volledig af. Bij het opruimen van het puin kwamen de uit zwerfkeien bestaande fundamenten van de middeleeuwse kerk te voorschijn.

In 1952 werd deze kerk gebouwd onder architectuur van J.W.H.C. Pot. Toen nog zonder toren vanwege een verbod op torens zo direct na de oorlog. In 1961 de huidige toren gebouwd naar een ontwerp van dezelfde architect. Gezien de samenhang van het oorspronkelijke interieur is het zeer aannemelijk dat deze ook door Pot is ontworpen. Dit is een bijzondere wederopbouwkerk: waar het maar kon heeft de architect het principe van (antroposofische) meerhoekigheid toegepast. Dit komt ook voor in de architectuur van kerken van de Christengemeenschap. (Architect Pot heeft ook meegewerkt aan het ontwerp van de Poldertoren in Emmeloord).

Orgels

Hoofdorgel

In de Hervormde Kerk van De Waal op Texel plaatste de firma Flentrop in 1958 een klein orgel met één manuaal en zonder pedaal. Volgens informatie van Flentrop is er een Nasard 2 2/3' op het orgel aanwezig, maar volgens ooggetuigen is dit een Nasard 1 1/3'. Hw. Gebouwd door: firma D.A. Flentrop (1952)

\(Bron:Orgteldatabase)

Kabinetorgel

Cees Schenk, organist van de Hervormde Kerk in De Waal, bouwde een kabinetorgel, waarbij hij gebruik maakte van een windlade van Jacob Meng uit de achttiende eeuw. Na zijn dood op 31 december 2010 liet hij het orgel na aan de kerk, waar het op een speciale verhoging is geplaatst. Officieel is het orgel in gebruik genomen op 26 december 2011 met een concert door Susanna Veerman en Wim Does.

Het op zich mooie instrument past niet bij de stijl en detaillering van kerk en interieur.

Externe links

Literatuur

Vermeer, Gerrit - Kerk in De Waal, Texel. In: CuypersBulletin 2019 3&4, blz 9-22

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgels