Handelingen

De Lier, Hoofdstraat 51 - Domkerk (St. Joris)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Domkerk
Genootschap: Hervormde gemeente De Lier
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: De Lier
Adres: Hoofdstraat 51
Postcode: 2678CG
Sonneveld-index: 01738
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: Protestantse Kerk (Hervormde Gemeente)
Monument status: Rijksmonument 25879 (kerk); 25880 (toren)Geschiedenis

De Lier, Domkerk, jk 01-07-2010

Historische kerk met forse spitsloze toren. Oorspronkelijk gewijd aan Sint Joris.

Kliederkerk De Lier.

  • 2023 - De protestantse gemeente in De Lier, in het Westland, heeft in dertien maanden haar beide kerkgebouwen, de Domkerk en de Vredekerk, vernieuwd. Veel werd gedaan door vrijwilligers, die er in totaal meer dan 6000 uur in staken.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Kerk

Hervormde KERK. Laatgotische kerk, bestaande uit een driebeukig, pseudobasilicaal schip op zuilen met natuurstenen banden en eenvoudige kapitelen en een lager, driezijdig gesloten koor. Houten tongewelven met trekbalken en korbelen. Kapellen ter weerszijden van het koor. De kerk dateert waarschijnlijk uit het midden der 15e eeuw. De kerk werd in 1658 hersteld van de schade, veroorzaakt door een brand in 1572. Restauratie 1950-1959. Tot de inventaris behoren een preekstoel met toogpanelen, 17de eeuw, een herenbank, 17de eeuw en enkele grafzerken.

Toren

Toren der Hervormde Kerk. Zware, geheel in baksteen uitgevoerde laat-gotische toren, bestaande uit drie geledingen, waarvan de bovenste twee een versiering met nissen hebben. Uitgebouwde traptoren aan de zuidzijde. Toren dateert waarschijnlijk uit het midden der 15e eeuw. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, slagwerk aandrijving elektrisch.

Orgel

Het orgel van De Dom in De Lier is in 1969 gebouwd door Metzler uit Zwitserland. Het verving een orgel uit 1927, dat als sinds 1963 niet meer te gebruiken was. Opmerkelijk is het dat de registertrekkers van het Rugwerk in de achterwand van het Rugpositief zijn aangebracht. Adviseur bij de bouw was Willem Hülsmann. Het orgel is officieel in gebruik genomen op 14 mei 1969 met een bespeling door de adviseur.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel