Handelingen

Damwâld, Doniawei 76 - Benedictuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Benedictuskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Dantumawoude
Provincie: Friesland
Gemeente: Dantumadiel
Plaats: Damwâld
Adres: Doniawei 76
Postcode: 9104GP
Sonneveld-index: 08812
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 11681

Geschiedenis

plattegrond

Hervormde kerk van het vroegere dorp Dantumawoude. Historische kerk met zadeldaktoren.

De toren is in 1948 tot 1950, de kerk van 1963 tot 1966 gerestaureerd, beide onder leiding van architect A. Baart jr. te Leeuwarden. De muren van de kerk waren voor de restauratie geheel bepleisterd, die van de toren grotendeels over de benedenste geleding. De westgevel van de toren, die met kleine steen bemetseld was, is vanaf een hoogte van 8 m vernieuwd, evenals de beide topgevels. De westelijke werd gekopieerd naar de oostelijke, die werd aangevuld naar voorbeeld van die van Hantumhuizen.

De noordzijde van de kerk vertoonde na ontpleistering de moeten van steunberen. Deze zijn bij de restauratie weer opgemetseld, met een versnijding en een schuine afdekking. Men kwam nu echter in conflict met de vensters, die aangebracht waren na verwijdering van de steunberen en heeft deze met behoud van hun 18e-eeuwse vorm verschoven tot een regelmatige plaatsing in de eerste, derde en vijfde gotische travee.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Gerestaureerd zijnd deels 12e eeuws tufstenen kerkgebouw met aanvankelijk half ingebouwde, thans voor de kerk staande toren, die in 1686 aan de westzijde vernieuwd was; de restauratie van 1956 gaf de toren weer een middeleeuwse vorm. De ankers aan de noordzijde 1686 werden opnieuw toegepast. Bijzonder: Zuidgevel zonder vensters. Inwendig rococo preekstoel met trap, achterschot en klankbord, koperen lezenaar, alles 1757, bijbehorend doophek met vazen. Twee grote rouwkassen 1794 en 1824. Eenklaviers orgel door A.A. Hinsz in rococokas uit 1777 op balustrade met gesneden opzetstuk waarin wapens. Twee gebeeldhouwde zerken Heemstra. Klokkestoel met klok van L. Haverkamp, 1786, diam. 116 cm. Mechanisch torenuurwerk A.H. van Bergen, Heiligerlee, eerste kwart 20ste eeuw.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Zeer goed zijn de verschillende tussen vóór en na restauratie te zien in de foto's van voor 1950 en na 1970.

Interieur