Handelingen

Dalfsen, Wilhelminastraat 21 - Cyriacus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Cyriacus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Dalfsen
Plaats: Dalfsen
Adres: Wilhelminastraat 21
Postcode: 7721CD
Inventarisatienummer: 09958
Jaar ingebruikname: 1938
Architect: Vosman, A.J.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

Gebouwd ter vervanging van een kerk uit 1866. Driebeukige basilicale kerk in traditionalistische vormen. Gedrongen, lage fronttoren, gedekt door een ingesnoerde spits. Stilistisch beïnvloed door de inheemse romaanse en vroeggotische bouwkunst. Een deel van de inventaris (o.a. ramen koor) komt uit de vorige kerk.

opname 1969 © AvD.

Voorgaande gebouwen

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma L. Verschueren in 1946 en stond oorspronkelijk op de orgelgalerij. In 1985 is het orgel verplaatst naar het koor door firma Elbertsen. Daarbij is het orgel in een nieuwe kas geplaatst.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 februari 2009

Nog geen drie jaar geleden stond de rooms-katholieke kerk in Dalfsen op de nominatie gesloopt te worden. Deze week is het historisch kerkgebouw toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst en wacht het een forse opknapbeurt. Ook de gereformeerde kerken in Nieuwleusen en Lemelerveld zijn toegevoegd aan de lijst van beschermde objecten.

De kerkgebouwen zijn de laatste toevoegingen aan de monumentenlijst in Dalfsen. Het totaal komt daarmee voorlopig op 46 bouwwerken met bijzondere architectonische of cultuurhistorische waarde. Daar gaat nog wel een aantal huizen en boerderijen af, omdat die opgenomen zullen worden in de lijst van rijksmonumenten. Welke dat zijn, is nog niet bekend.

Als de kerk aan de Emmastraat in Dalfsen de status van monument krijgt, maakt de Cyriacusparochie aanspraak op gemeentelijke subsidie van maximaal 40.000 euro. Dat geld is hard nodig om onder meer het lekkende dak van de rooms-katholieke kerk te repareren. Ook moeten de asbestleien in het dak worden vervangen.


Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur