Handelingen

Dalfsen, Pleijendal 66 - Gereformeerde Kerk (1952 - 2008)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pleijendalkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Dalfsen
Plaats: Dalfsen
Adres: Pleijendal 66
Postcode: 7721DE
Inventarisatienummer: 09953
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Westerman, A.J.
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: geen

Geschiedenis

Wederopbouwkerk met toren.

Uitbreiding 1975 met wijkcentrum Eben Haëzer. Buiten gebruik in 2008. Verbouwd tot woningen.

In de media

Uit De Stentor ' d.d. 4 juli 2012

Wonen in kerk voor Dalfsen primeur

DALFSEN - Elders in Nederland krijgen kerken wel vaker een woonbestemming, maar de omvorming van de Pleijendalkerk is voor Dalfsen een primeur. Het vroegere kerkgebouw wordt verbouwd tot een complex van twaalf betaalbare appartementen, vooral bedoeld voor jongeren.

Het uit de jaren vijftig daterende kerkgebouw werd destijds gerealiseerd door en voor de gereformeerde gemeente in Dalfsen. "Niemand had toen kunnen denken dat deze kerk een woonbestemming zou krijgen", aldus wethouder Klaas Agricola gistermiddag tijdens de eerste steenlegging voor de verbouwing, die overigens al enkele weken aan de gang is. "Maar we zijn desondanks blij met deze goede herbestemming, zodat het bewaard blijft voor volgende generaties. Het is een beeldbepalend gebouw op een markante plaats, vlak bij het centrum."

Een eerder plan om de kerk te slopen en geheel nieuwe woningen te bouwen ging in 2008 van tafel, memoreerde directeur/bestuurder Willem Muilwijk van woonstichting VechtHorst, die de opdracht verstrekt aan bouwbedrijf Beverwijk. "Het oorspronkelijke kerkje was bescheiden van opzet, zij het met een mooie, verfijnde detaillering", aldus Fred Kapelle van Van den Berg Architecten uit IJsselmuiden. Het deel dat in de jaren zestig is toegevoegd, met vergaderruimte, toiletten en koortoegang, krijgt een straks een lichtere kleur, waardoor de oorspronkelijke kerk extra goed uitkomt. Om voldoende daglicht binnen te laten, worden de bestaande 'openingen' vergroot en ook wordt er in de voormalige kerkruimte een verdiepingsvloer aangebracht. De oplevering is naar verwachting volgend jaar april.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur