Handelingen

Dalfsen, Oosterstraat 8 - Kloosterkapel Heilig Hart

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kloosterkapel Heilig Hart
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Dalfsen
Plaats: Dalfsen
Adres: Oosterstraat 8
Postcode: 7721CL
Inventarisatienummer: 09959
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Hardeman, C.A.
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 518249


Geschiedenis

Klooster H. Hart uit 1927, buiten gebruik 1964, nu bejaardentehuis. Kapel op eerste verdieping.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Het KLOOSTER van de zusters van het Heilig Hart is gebouwd in 1927 naar ontwerp van C. Hardeman. Op de verdieping is een kapel ingericht. Het pand staat in het centrum van Dalfsen. Om het pand geschikt te maken voor burgerbewoning is het interieur deels gewijzigd en is o.a. voorzetbeglazing geplaatst. De kapel is nog aanwezig. In de portiek bevindt zich de stichtingssteen met opschrift: " In Honorem Smi cordis Dni Nri J. Chri Me Posuit Ao Dni MCMXXVII Prid. Non Oct. Joes Galama Par. Sor Sup. Gen. Maria Josepha".

Aan de achterzijde is een nieuwe aanbouw (aan de bijkeuken) die voor de bescherming niet van belang is.

Omschrijving

Klooster opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen vanaf een rechthoekige plattegrond onder met verbeterde hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak met getimmerd overstek op klossen. Centraal in de voorgevel bevindt zich een spitsboogvormige portiek met de entree; een houten deur met zij- en bovenlicht. Aan weerszijden twee vensters, op de verdieping vijf vensters. De twee spitsboogvensters in de rechter gevelhoek behoren tot de kapel; in de rechter zijgevel op de verdieping eveneens vier spitsboogvensters, alle gevuld met -deels gekleurd- glas-in-lood en gezet in een iets terugliggend rechthoekig gevelvlak. De overige vensters in voor en zij-gevels zijn tweeruitsvensters onder bovenlicht met roedenverdeling en gekleurd glas. Alle vensters met gemetselde lekdorpel, de rechthoekige onder rechte strek.

In het dakvlak aan de straatzijde drie dakkapellen met roedenverdeling, de middelste met zadeldakje, de andere twee plat gedekt, alle met overstek en klossen. In de overige drie dakvlakken eveneens een dakkapel met plat dak. In de achtergevel een dubbele balkondeur met zij- en bovenlichten.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling in grote lijn nog herkenbaar en detaillering als trappenhuis, deuren en omlijsting intact. De kapel is een rechthoekige ruimte; het getimmerde plafond met klassiek geprofileerde kooflijst.

Waardering

Klooster van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

  • als huisvesting van een religieuze orde en als voorbeeld van een klooster uit het eerste kwart van de 20ste eeuw
  • vanwege de gaafheid van het ex- en deels het interieur, met name van de kapel
  • vanwege de zeldzaamheid van dit gebouwtype.

Afbeeldingen