Handelingen

Dalfsen, Emmastraat 21 - Emmagebouw

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Emmagebouw
Genootschap: Gereformeerde Kerk (Dolerend)
Provincie: Overijssel
Gemeente: Dalfsen
Plaats: Dalfsen
Adres: Emmastraat 21
Postcode: 7721DG
Inventarisatienummer: 20599
Jaar ingebruikname: 2010
Architect:
Huidige bestemming: kerkelijk centrum / parochiegebouw
Monument status: geen

Geschiedenis

In Emmagebouw (Parochiegebouw van de H. Cyriacusparochie te Dalfsen).

  • 2020 - De gereformeerde kerk (gk) Dalfsen belegt vanaf 5 juli kerkdiensten in het Emmagebouw in Dalfsen. „Daarmee komt, na ruim acht jaar, een eind aan de samenkomsten in een zaal van ”De Barones” op Landgoed Gerner in Dalfsen”, liet de gk dinsdag weten. „De groei van de gemeente, in combinatie met de maatregelen vanwege corona, maakten dat de huidige zaalruimte te klein is.” Het Emmagebouw, aan de Emmastraat, is eigendom van de rooms-katholieke parochie in Dalfsen, maar wordt bestuurd door een afzonderlijk stichtingsbestuur.

In de media

  • Uit Nederlands Dagblad, 3 februari 2010.

In Dalfsen scheidt een groep verontruste vrijgemaakt-gereformeerden, onder wie predikant ds. E. Heres (54) en twee diakenen, zich af van hun gemeente. Zondag beleggen ze "als nieuw te institueren gemeente" kerkdiensten in het Emmagebouw.

Dat heeft de groep woensdag via een verklaring bekendgemaakt. Die werd, inclusief een oproep "terug te keren naar het oude spoor van de Gereformeerde Kerken", met de post bezorgd op alle adressen van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) ter plaatse. Deze gemeente telt zo'n 1380 leden en naast ds. Heres nog een predikant.

Volgens de groep heeft de Dalfser kerkenraad ingestemd "met het toelaten van ernstige dwalingen in het kerkverband van de Gereformeerde Kerken" en is ze "daar ook mede verantwoordelijk voor". De kerkenraad zou dat hebben gedaan door in te stemmen met besluiten van de landelijke synode van Zwolle-Zuid (2008-2009).

Als voorbeelden noemt de groep besluiten over het vierde gebod en de zondagsrust, huwelijk en echtscheiding, het toelaten van gasten aan het heilig avondmaal en bijvoorbeeld het instemmen met plaatselijke gesprekken tussen vrijgemaakt- en Nederlands-gereformeerden.

Ook het conflict in de kerk van Kampen-Noord rondom ds. E. Hoogendoorn en een deel van de gemeente wordt genoemd als een zaak waarbij "een gereformeerd predikant op onterechte gronden uit zijn ambt is gezet".

In Dalfsen zelf stuit de invoering van zogeheten 'erediensten-plus' op ernstige bezwaren bij de vertrekkende groep. In de eerste dienst was een "stukje drama, waarin onze Here Jezus werd afgebeeld, met nota bene applaus, alsof het een toneeluitvoering was", zo is in de verklaring opgetekend.

In een bijlage bij de verklaring staat een lijst met 24 namen, adressen en handtekeningen van gemeenteleden, die ermee instemmen.

Het vertrek van ds. Heres en de groep gemeenteleden volgt een halfjaar na de overgang van de Urker predikant R. van der Wolf naar een vrije gereformeerde gemeente in Hardenberg. Ook hij vertrok uit grote zorg over ontwikkelingen binnen de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt). Andere groepen verontrusten, bijvoorbeeld verenigd rondom internetmagazine Een in Waarheid, schrijven dat hun strijd in de eindfase verkeert.

Onduidelijk is nog of de groep in Dalfsen zich aansluit bij andere ex-vrijgemaakten die in de afgelopen jaren de kerken om veelal dezelfde redenen verlieten. Er is een klein formeel kerkverband van Gereformeerde Kerken (hersteld), van wie de emeritus predikant dr. P. van Gurp overigens in Dalfsen woont. Daarnaast is er een kerkverband-in-wording met de predikanten Van der Wolf en Hoogendoorn.

De groep in Dalfsen schrijft dat "het ons hartelijke voornemen is alles in het werk te stellen om tot eenheid te komen met allen die Christus willen volgen en daadwerkelijk willen staan op het fundament dat Hij gelegd heeft, het Woord van apostelen en profeten. Wij hopen, door Gods genade, weer te mogen staan in de ruimte van de katholieke kerk."

De kerkenraad van de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Dalfsen wilde woensdag nog niet reageren op de verklaring. Voor woensdagavond staat een vergadering gepland.

  • Uit Nederlands Dagblad, 9 maart 2010.

De groep die zich onder leiding van ds. E. Heres en twee diakenen heeft afgescheiden van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Dalfsen, gaat verder als Gereformeerde Kerk Dalfsen (dolerend). Inmiddels zijn twee ouderlingen bevestigd en is de kerkenraad daarmee volledig bezet, aldus een mededeling van scriba Teake Tel.

De gemeente komt samen in het Emmagebouw. Zondags komen er volgens eigen zeggen zo'n 120 kerkgangers naar de kerkdiensten. De dolerende gereformeerden zijn volgens eigen zeggen afgescheiden van de vrijgemaakten vanwege "het toelaten van ernstige dwalingen" in deze kerken.

Afbeeldingen