Handelingen

Castricum, Dorpsstraat 115 - Pancratius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pancratius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Castricum
Plaats: Castricum
Adres: Dorpsstraat 115
Postcode: 1901EH
Inventarisatienummer: 05237
Jaar ingebruikname: 1911
Architect: Stuyt, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Driebeukige neogotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten transeptarmen en flinke "west"toren (kerk staat met as, richting koor, naar het zuidoosten). Houten tongewelven.

Tot aan de sloop in 1858 kerkten de rooms-katholieke dorpelingen in een schuilkerk aan de Breedeweg, in die tijd vanuit Castricum de verbindingsweg naar Uitgeest en de Zaanstreek. De lintbebouwing bestond uit boerderijen afgewisseld met arbeiderswoningen en enkele winkeltjes. Niet geheel onopvallend stond daartussen ook de schuilkerk. In 1857-1858 werd aan de toenmalige Alkmaarderstraatweg, nu Dorpsstraat, een nieuw kerkje gebouwd. In 1882-1883 vond een verbouwing en vergroting plaats, maar al gauw voldeed het kerkgebouw niet meer. In 1910 werd vlak naast de oude kerk aan de noordzijde met de bouw van de huidige kerk met pastorie begonnen. De kerk is opgetrokken in neo-gotische stijl naar ontwerp van Jan Stuyt te Amsterdam. De bij de kerk behorende pastorie en nabij gelegen zusterhuis met bewaar- en naaischool zijn ook door Stuyt ontworpen, maar in een moeilijk te benoemen bouwstijl. De inwijding van de kerk vond plaats op 8 juni 1911.

Serie buitengewoon interessante, moderne, glas-in-loodramen.

Gerestaureerd eind jaren 2000. In 2011 is het honderdjarige bestaan van dit kerkgebouw uitgebreid gevierd, o.a. met de uitgave van een jubileumboek.

Orgel

Het orgel is in 1953 gebouwd door firma Adema's Kerkorgelbouw voor de parochiekerk St. Antonius van Padua (Fellenoordkerk) in Eindhoven. Die kerk is gesloten in 1971 (en gesloopt in 1973).

Sinds 1972 staat het orgel in de St. Pancratiuskerk in Castricum.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Glas-in-loodramen