Handelingen

Cadier en Keer, Rijksweg 15 - Lourdesgrot

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lourdesgrot
Genootschap: Rooms Kaholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Margraten
Plaats: Cadier en Keer
Adres: Rijksweg 15
Postcode: 6267AC
Inventarisatienummer: 19375
Jaar ingebruikname: 1892
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: Lourdesgrot
Monument status: Rijksmonument 491714

Geschiedenis

Het missiehuis, waar de Lourdesgrot een onderdeel van is, werd gesticht in 1891 door de Franse pater G. Desribes. De Lourdesgrot staat op het terrein Paters Afrikaanse Missie.

Monumentomschrijving Rijksdienst

In ca. 1892 gebouwde LOURDESGROT in oostelijke hoek van het kruiswegpark.

Omschrijving

De vrijstaande Lourdesgrot heeft een grillige plattegrondsvorm en is opgetrokken uit mergel. De grot heeft een grillig vormgegeven toegang en enkele nissen. In een van deze nissen bevindt zich een Mariabeeld. In de grot staat een altaartafel. De grot wordt afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. Rechts voor de grot bevindt zich een preekstoelachtig object uitgevoerd in mergel en voorzien van een kruis. Aan de linkerzijde van de grot bevindt zich een opslaggebouwtje in een bouwlaag eveneens in mergel en met een plat dak.

Waardering

De Lourdesgrot bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De Lourdesgrot bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent dit object aan de situering als essentieel onderdeel van het kruiswegpark en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van de Cadier en Keer. De Lourdesgrot is tenslotte van algemeen belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheid.

Externe links

Afbeeldingen