Handelingen

Cadier en Keer, Rijksweg 15 - Devotiekapellen Kruisweg

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Devotiekapellen Kruisweg
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Margraten
Plaats: Cadier en Keer
Adres: Rijksweg 15
Postcode: 6267AC
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kapellen kruiswegstaties
Monument status: Rijksmonument 491720

Geschiedenis

Het missiehuis, waar de kruiswegstaties een onderdeel van waren, werd gesticht in 1891 door de Franse pater G. Desribes. De kruiswegstaties staan op het terrein Paters Afrikaanse Missie.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Veertien KRUISWEGSTATIES rond 1892 gebouwd in het kruiswegpark tegen de helling van de Keerderberg.

Omschrijving

Veertien vrijstaande kruiswegstaties in de vorm van zeszijdige kapellen in een torenachtige vorm met kantelen, en voorzien van een plat dak. De kapellen zijn gebouwd in mergel en voorzien van een smeedijzeren hekwerk, dit dateert uit 1947 en vormde de vervanging van houten deuren. Aan de onderzijde van de kantelen boogfriezen. Enkele smalle rechthoekige venstertjes. Aan de bovenzijde van de rechthoekige ingang een decoratief ornament in kruisvorm. Elke kapel bevat een relief voorstellende een van de veertien gebeurtenissen uit het Lijdensverhaal.

Waardering

De veertien kruiswegstaties zijn van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling. De kruiswegstaties bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang van de staties voor de geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De kruiswegstaties ontlenen ensemblewaarde aan hun situering als essentieel onderdeel van het kruiswegpark dat cultuurhistorisch, en architectuurhistorisch van nationaal belang is, en tevens van bijzondere betekenis is voor het aanzien van de gemeente. De kruiswegstaties zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de typologische en functionele zeldzaamheid.

Externe links

Afbeeldingen