Handelingen

Buurse, Alsteedseweg 55 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Overijssel
Gemeente: Haaksbergen
Plaats: Buurse
Adres: Alsteedseweg 55
Postcode: 7481RS
Inventarisatienummer: 09933
Jaar ingebruikname: 1857
Architect: Roosmalen, J.G.J.
Huidige bestemming: buiten gebruik (2014)
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met toren.

De kerk en de toenmalige pastorie zijn tegelijk gebouwd in 1857, voor een bedrag van f. 12.490.-- ( toen een fors bedrag).

In de loop der jaren heeft het interieur van de kerk de nodige veranderingen ondergaan. Zoals u het nu aantreft is het uit de jaren 1950. Het oorspronkelijke orgel (van 1871) is tegelijk met de laatste veranderingen vervangen door het uitstekende 'kistorgel' dat we nu gebruiken. De orgelpijpen die u boven de ingang ziet, behoren nog bij het oude orgel. Ze doen geen dienst meer, maar zijn gebleven 'ter verfraaiing' van de ruimte.

In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 20 Augustus 1891.

In de kerk te Buurse is een keurig orgel ingewijd, waarvan de kosten door milde bijdragen der ingezetenen werden gedekt.

Uit Reformatorisch Dagblad , 14 maart 2014

Het kerkgebouw in Buurse, van de hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse, ten zuiden van Enschede, wordt aan het eind van het jaar onttrokken aan de eredienst. De laatste dienst staat gepland voor zondag 28 december. De onderhoudskosten voor het bedehuis aan de Alsteedseweg worden te hoog en de kerk trekt te weinig kerkgangers. De kerkenraad maakte dat bekend tijdens een gemeenteavond afgelopend dinsdag. De veertig aanwezigen ondergingen de boodschap gelaten. Dat staat op de website van de kerk. De hervormde gemeente, die sinds 1993 is gefuseerd met hervormd Haaksbergen, houdt een kerkgebouw in dat dorp over.

Orgel

Het kistorgel is in 1969 gebouwd door de firma H.J. Vierdag (Enschede).

Dispositie:

  • Manuaal: Gedekt 8' - Roerfluit 4' - Prestant 2' - Octaaf 1'.

Geen pedaal. Mechanische sleeplade. Omvang: C-f3.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur