Handelingen

Buitenpost, Oude Havenstraat 1 - Mariakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Buitenpost
Provincie: Friesland
Gemeente: Achtkarspelen
Plaats: Buitenpost
Adres: Oude Havenstraat 1
Postcode: 9285TW
Inventarisatienummer: 08794
Jaar ingebruikname: 1496
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 7036

Geschiedenis

Historische kerk met toren.

De toren is het oudste deel van de kerk en is gebouwd in 1200 en verhoogd in de 16e eeuw. Door brand beschadigt in 1594, hersteld in 1613. De toren werd in 1956 door de bliksem getroffen en gedeeltelijk afgebrand. In het Fries heeft de kerk de bijnaam "De Alde Witte" (De oude Witte).

Per 1 januari 2008 is de PKN-gemeente gevormd.

  • 2008 - Het kerkgebouw is per 1 januari 2008 omgedoopt tot Mariakerk.
  • 2020 - Buitenpost De Mariakerk van PKN Buitenpost gaat over naar Stichting Alde Fryske Tsjerken.
  • 2021 - De Mariakerk in Buitenpost overgedragen aan Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Orgel

De firma Van Dam bouwde in 1877 een orgel voor de Hervormde Kerk te Buitenpost. In het begin van de twintigste eeuw is de Viola di Gamba 8' van het Bovenwerk op het Hoofdwerk geplaatst onder de naam Cello 8' in plaats van de Quintprestant 3'. Op het Bovenwerk werd een nieuwe Aeoline 8' geplaatst. Het orgel is in 1973/1974 door Fama & Raadgever gerestaureerd, onder advies van Bas Wijnands. Hierbij is de Viola di Gamba teruggezet, en er is een nieuwe Quintprestant gemaakt. Het oorspronkelijk aangehangen pedaal is vervangen door een vrij pedaal met vier stemmen. Voor dit pedaal heeft het Van Dam-pedaal uit Anjum model gestaan. Op vrijdag 25 januari 1974 is het orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door Arnold Feddema en dhr. A. Sterk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk en toren op omheind kerkhof. In 1613 na een brand herbouwde dorpskerk met vijfzijdig gesloten koor, welk gedeelte door steunberen geschoord is. Ongelede 12de eeuwse toren, later verhoogd. In de kerk gotisch doopvont, preekstoel met rugschot en klankbord, alles 1769, doophek, doopbekkenhouder, vijf herenbanken, waarvan twee overhuifd. Tweeklaviers orgel gemaakt door L. van Dam en Zonen. In 1973 uitgebreid met een vrij Pedaal. Zes rouwborden, 1720-1780; epitaaf 1759, zeven 17de eeuwse wapenborden, zes 16e eeuwse zerken, 27 17de-eeuwse zerken en een kinderzerkje, drie 18de eeuwse en twee 19de eeuwse zerken in de kerk en een 17de eeuwse op het kerkhof. Mechanisch torenuurwerk.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 6 februari 2007.

Het Regionaal College voor de Visitatie in Friesland heeft alle gemeenteleden van de protestantse gemeente in wording van Buitenpost een enquêteformulier gestuurd. Doel is na te gaan of er draagvlak is in de gemeente voor de vorming van een gemeente van bijzondere aard.

In de protestantse gemeente van Buitenpost is het al geruime tijd onrustig. Volgens de visitatoren is een enquête de meest objectieve wijze om te horen wat de gemeente vindt van de problemen die er zijn.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur