Handelingen

Bruchem, Kerkplein 1 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Bruchem
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Bruchem
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 5314AT
Inventarisatienummer: 11150
Jaar ingebruikname: 14e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 23613

Geschiedenis

Historische kerk met dakruiter.

Het orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Monarke orgel. Er was tot 2007 een kerkorgel aanwezig, gebouwd door Kramer in 1981. Tegenwoordig staat het Kramer orgel in de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk "Het Anker" in Zuidwolde (Dr.).

Monumentomschrijving Rijksdienst

Gepleisterde, eenbeukige gotische kerk, 14de-15de eeuw, met driezijdige koorsluiting en rechthoekige kapel aan de zuidzijde. Westportaal met ingezwenkte topgevel, eind 18de eeuw. Op het koordak een vierkant klokkentorentje met spits. Klokkenstoel met klok van J. en H. van Trier, 1650, diam. 79,9 cm. Mechanisch torenuurwerk Gebr. Van Bergen, Midwolda, 1914, later voorzien van elektrische opwinding.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 maart 2006.

Ds. D. Breure zal zondag 19 maart de eerste kerkdiensten leiden in het uitgebreide, monumentale gebouw van de hervormde gemeente van Bruchem. De afgelopen veertien maanden werd de kerk ingrijpend verbouwd om het steeds groter wordende aantal bezoekers te kunnen bergen. Al vanaf 1997 kent de gemeente twee ochtenddiensten en ook ’s middags kampt zij met een tekort aan zitplaatsen. Na de verbouwing biedt de kerk ruimte aan 380 personen, ruim 130 meer dan daarvoor. Als er extra stoelen bij gezet worden, beschikt het gebouw over 430 zitplaatsen. Tijdens het bouwproject, dat ruim veertien maanden in beslag nam, kwam de gemeente bij elkaar in kerkelijk centrum Eben-Haëzer.

Omdat de eeuwenoude witte kerk een rijksmonument is, was er nauw overleg met instellingen als de Monumentencommissie van de gemeente Zaltbommel en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Gedurende de verbouwing is onder meer het karakteristieke portaal aan de westzijde verplaatst. In het interieur zijn diverse authentieke details teruggehaald. Wanneer de kerk precies werd gebouwd, is niet bekend. „We hebben alle archieven nagezocht, maar helaas geen jaartal kunnen vinden”, vertelt de voorzitter van het college van kerkrentmeesters, J. van den Bogerd. Het koor van de kerk stamt uit de veertiende eeuw.

Tijdens de werkzaamheden stuitte men op de grafkelder van ds. Abraham de Jongh, die in de achttiende eeuw de Bruchemse gemeente diende. Dat deze predikant in de Bruchemse kerk begraven lag, was bekend, maar de kelder was nog niet eerder ontdekt. De verbouwing is uitgevoerd door vrijwilligers, met uitzondering van het werk dat door specialisten moest gebeuren.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur