Handelingen

Britsum, Stedpaed 23 - De Hoekstien

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Hoekstien
Genootschap: Protestantse Gemeente Britsum-Koarnjum-Jelsum HB
Provincie: Friesland
Gemeente: Leeuwarden
Plaats: Britsum
Adres: Stedpaed 23
Postcode: 9055MG
Inventarisatienummer: 08786
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Steen en Tuinhof
Huidige bestemming: kerk
Monument status:


Geschiedenis

De Gereformeerde Kerk is geïnstitueerd op 31 augustus 1862. Maar al vanaf 1859 staat er aan de L.Jellemastraat een Gereformeerde Kerk. Deze is tot 1968 in gebruik gebleven. Toen werd het gebouw te klein. Het is verkocht en kreeg een bedrijfsbestemming. Een nieuwe kerk, de Hoeksteen, verrees in 1968 aan het Stedpad. De architecten Steen en Tuinhof maakten het ontwerp. Bij de sluiting van de eerste kerk heeft een kerklid de gedenksteen er uit gehaald en bewaard. Februari 2008, bij de viering van het 40-jarg bestaan van de nieuwe kerk, heeft de oude gedenksteen een plekje gekregen in de huidige kerk De Hoeksteen. (60-08)

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 1 juli 2008.

De gereformeerde kerk van Britsum-Cornjum-Jelsum viert deze maand het veertigjarig bestaan van haar kerkgebouw De Hoekstein. Voor de gelegenheid wordt een speciale gedenksteen onthuld. Deze komt uit de vorige kerk. Dit kerkgebouw werd destijds verkocht, omdat het te klein geworden was. Een gemeentelid bewaarde de steen in de garage. Na een schoonmaakbeurt is hij nu opnieuw geplaatst bij de ingang van De Hoekstein.

De Hoekstein is destijds ontworpen door architect Steen uit Leeuwarden. Gemiddeld wonen op een zondagmorgen zo’n honderd kerkgangers de dienst bij. Het gebouw biedt plaats aan 300 mensen, zo meldt het Friesch Dagblad.

Orgel

Het orgel is ca. 1910 gebouwd door de firma L. van Dam & Zonen (Leeuwarden). In 1968 restaureert de firma Pels & Van Leeuwen (Alkmaar) het, wijzigt de dispositie en plaatst het over naar de nieuwe kerk.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Violon 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant (1968) - Mixtuur 3-4 sterk (1968) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' (1968).
  • Pedaalkoppeling. Tremulant.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-d1.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur