Handelingen

Breedenbroek, Terborgseweg 30 - Petrus en Paulus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petrus en Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oude IJsselstreek
Plaats: Breedenbroek
Adres: Terborgseweg 30
Postcode: 7084AE
Inventarisatienummer: 11148
Jaar ingebruikname: 1857
Architect: Wiel, A. te
Huidige bestemming: buiten gebruik (2015)
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Vroege neogotische kerk met toren. Verving een schuurkerk.

Recente geschiedenis

Het parochiebestuur van De Verrijzenis Parochie heeft het voornemen om de H.H. Petrus en Paulus in Breedenbroek te sluiten voor katholieke erediensten en ander kerkelijk gebruik. Hieraan voorafgaand zal de bisschop toestemming moeten geven om de kerk aan de eredienst te onttrekken. Met betrekking tot de onttrekking aan de eredienst heeft het parochiebestuur een kerkrechtelijke procedure te doorlopen. Onderdeel daarvan is, dat de parochianen de gelegenheid krijgen om in een hoorzitting hun eventuele bezwaren kenbaar te maken tegen de sluiting van hun kerk. (Bron:Website kerkelijke gemeente)

  • 2020 - De toekomstplannen voor de Petrus en Pauluskerk (A.te Wiel 1857) zijn nu bekend. Als alles meezit wordt de kerk eind van dit jaar gedeeltelijk gesloopt. In het resterende vlak komt een gebedsruimte. Het ruïne achtige gedeelte krijgt een imposante glazen pui. De pastorie wordt verkocht omdat dit alles te bekostigen. De waterstaatskerk werd in 2015 aan de eredienst onttrokken. Al meer dan tien jaar geleden werd uit een onderzoek duidelijk dat de kerk in 2020 nog nauwelijks levensvatbaar zou zijn. Uit een meerjarig onderhoudsplan werd duidelijk dat dit meer dan 1 miljoen zou gaan kosten en dat is door de dorpsgemeenschap niet op te brengen.

Orgel

Het orgel is gebouwd door G. en H. Gradussen in 1878. Sinds 1975 is het orgel niet meer bespeelbaar. Men maakt nu gebruik van een elektronisch Johannus orgel, Opus 230 (afkomstig uit het Laurentuishuis te Varsseveld).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur