Handelingen

Breda, Oosterhoutseweg 1 - Kloosterkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kloosterkapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Oosterhoutseweg 1
Postcode: 4816KC
Sonneveld-index: 17783
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: hogeschool, opleidingscentrum
Monument status: geen

Geschiedenis

Voormalig klooster en meisjesschool, gelegen aan de westzijde van de Oosterhoutseweg. Het klooster en de meisjesschool maakten deel uit van een complex dat zich uitstrekte aan beide zijden van de Oosterhoutseweg. Aan de westzijde lagen van zuid naar noord een pastorie, een kerk (gesloopt), het klooster en een meisjesschool, aan de oostzijde en jongensschool (gesloopt). Het complex is in 1930 gebouwd in expressionistische stijl in een mengeling van Amsterdamse en Nieuwe Haagse Schoolstijl naar ontwerp van het architectenbureau Gebr. Oomen te Oosterhout.

Kloosterkapel van de zusters Franciscanessen van Dongen, buiten gebruik als kapel, nu school.

MIP omschrijving

  • Bouwstijl: Interbellum-architectuur
  • Bouwperiode: 1930
  • Gevels en materialen: 2 Laags.Geel-rode baksteen,toepassing donkerrode baksteen in gevelplint.Toepassing natuursteen in ingangspartij.
  • Vensters en deuren: Ingangspartij in ondiep portiek(n-zijde).Houten paneeldeur m.bovenlicht enzijlichten. Diverse typen kozijnen.Op beg.grond staande vensters m.3-deligebovenlichten.Vensters kapelramen gevuld m.glas in lood en vensterpoorten kapelafgesloten met keperbog
  • Dak en bedekking: Onregelmatig schilddak belegd met donkergrijze Hollandse pannen. Vensterpoortendakkapellen kepervormige kappellen gevat tussen zuiltje met bollen die dakpartijdragen.
  • Bijzonderheden: Vrijstaand. Gevel a-symmetrisch. Plattegrond rechthoekig. Gevel stak ingedeeld.Architectuur zeer verzorgd.

Afbeeldingen