Handelingen

Breda, Ginnekenweg 335 - Kapel Pius Gesticht

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Pius Gesticht
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Ginnekenweg 335
Postcode: 4818JA
Inventarisatienummer: 14465
Jaar ingebruikname: 1946
Architect: Mol, F.H.M.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 519128 en 519129

Geschiedenis

Rechts naast de Sint Laurentiuskerk. Voormalig Pius Gesticht. Buiten gebruik.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel staat aan twee zijden geheel vrij; aan de zuidelijke zijde grenst zij aan de binnenplaats van het gesticht; aan de noordelijke zijde aan het voorplein van de R.K. kerk van Ginneken, terwijl tegen de oostelijke zijde een lagere aanbouw met poort staat.

Omschrijving

De eenbeukige kapel heeft een eenvoudige, rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak, belegd met kruispannen.

De gevels zijn gemetseld in baksteen en vrijwel niet geornamenteerd. In de noordelijke gevel van het schip zijn rondboogvormige vensters aangebracht, voorzien van glas-in-lood vulling. Aan de linkerzijde van deze gevel is een opgeklampte toegangsdeur, gevat in een halfsteens uitspringende omlijsting met puntgevel. Onder de rondboogvormige vensters bevindt zich een tweetal tripletten.

Inwendig bevindt zich een tribune.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de kloosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de bijzondere mengeling van Neo-Classicistische en Neo-Barokke motieven; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.

Monumentomschrijving klooster

  • Bouwperiode: 1871
  • Bouwstijl: Eclecticisme
  • Gevels en Materialen: Tweelaags. Rode baksteen. Toepassing stuc in decoratie van natuursteen in gevelplint en afdekking topgevel.
  • Vensters en Deuren: Ingangspartijen met houten paneeldeuren, halfronde bovenlichten waarvan vensterpoorten omrand met brede stuc lijsten. Hogestaande vensters, op eerste verdieping in verdiepte gevelvelden. Schuiframen metbovenlichten. Houten kozijnen, natuurstenen vensterbanken.
  • Dak en Bedekking: Schilddak belegd met donkergrijze Hollandse pannen.
  • Bijzonderheden: Gevel symmetrisch. Plattegrond rechthoekig. Gevel over zeven vensterassen, derde, vierde en vijfde opgenomen in middenrisaliet bekroond door topgevel en voorzien van nis op eerste verdieping met beeld van St. Frans (PierrePeeters, Antwerpen).


Afbeeldingen