Handelingen

Breda, Fatimastraat 5 - Kapel Maria Immaculata

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Immaculata
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Fatimastraat 5
Postcode: 4834XT
Sonneveld-index: 17781
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Siebers, A & Dael, A.v.
Huidige bestemming: kantoor
Monument status: geen

Geschiedenis

Het religieuze complex “Fatima” is gebouwd rond 1950 en bestaat uit vier, in Delftse Schoolstijl met neo-Romaanse kenmerken opgetrokken onderdelen: kerk, klooster, pastorie en scholen (een kleuterschool, een jongens- en meisjesschool). Het complex ligt ingesloten tussen de Fatimastraat, de Viveslaan en de Erasmusweg. De gebouwen bevinden zich langs de straat en in het midden de speelplaatsen en de kloostertuin. De kerk ligt met de voor- of westgevel dwars op de Fatimastraat in de wijk IJpelaar. Rechts verbonden met een manshoge muur met dubbele deuren met het klooster. De pastorie is gesitueerd aan de linker zijde van de kerk, verbonden met een gedeelte onder plat dak. Om de hoek in de Viveslaan staat de kleuterschool. De jongens- en meisjesschool liggen aan de oostzijde van dit complex met de huidige ingang aan de Viveslaan.

Buiten gebruik 1962, 2006 kantoor.

MIP omschrijving (MIP nummer: ZB019-001701)

  • Bouwstijl: Delftse School
  • Bouwperiode: 1952 tot: 1953
  • Gevels en materialen: 2 Laags. Rode baksteen.
  • Vensters en deuren: Ingangspartij met dubbele houten deuren omlijst door gegoten betonnen lijsten.Boven deurpartij steen met afbeelding Christus en
  • Dak en bedekking: Schilddak belegd met donkergrijze Hollandse pannen. Betonnen goot metklossen.
  • Bijzonderheden: Vrijstaand op hoek m.Viveslaan.Gevel symmetr.Plattegr. L-vormig.Architectuurmaakt door toepassing kleine vensters gesloten indruk.
  • Omschrijving: Verv. vensters: tekst'ANNO 1953'. Op beg.grond vierkante, op 1e verdiepinghalfronde vensters gevuld met glas in lood (gekoppeld twee aan twee).

Afbeeldingen