Handelingen

Bovensmilde, Ds. Luitzen Dijkstrastraat 21 - Het Kruispunt

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Bovensmilde, Ds. Luitzen Dijkstrastraat 21 - Gereformeerde Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Drenthe
Gemeente: Midden-Drenthe
Plaats: Bovensmilde
Adres: Dominee L. Dijkstrastraat 21
Postcode: 9421PH
Sonneveld-index: 00427
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Smallenbroek, A.
Huidige bestemming: gereformeerde kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Wederopbouwkerk zonder toren.

De eerste steen werd gelegd op 25 april 1953. In augustus 1972 werd besloten de kerk uit te breiden. De kerkzaal werd vergroot en bovendien werd een grote zaal met een keuken, een hal, een garderobe en een toilettengroep gebouwd. In 1973 werd de uitbreiding in gebruik genomen.

In september 2001 is de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Assen-Kloosterveen geïnstitueerd. Voorlopig huren de 200 leden de Nederlands Hervormde Kerk en Gereformeerde Kerk van Bovensmilde. Maar mogelijk komt er een eigen gebouw. Pas op! Het Kloosterveen dat hier wordt genoemd is een buurt net even ten westen van Assen. Het is te vinden op ANWB-kaarten. Een heel ander Kloosterveen komt men in oudere geschriften tegen. Dat was de oude naam van het huidige Smilde waar de Koepelkerk staat. (47-02)

  • 2015 - De diensten van de Protestantse Gemeente Bovensmilde in Het Kruispunt stoppen.
  • 2021 - De kerk is verkocht aan De Gereformeerde Kerk (hersteld) Assen e.o. Het kerkgebouw wordt opgeknapt / vernieuwd. Ondertussen worden de kerkdiensten gehouden in de grote bijzaal in de kerk, waarvoor de gemeente wordt ingedeeld in groepen.
  • 2022 - Sinds maart 2022 wordt de kerkzaal weer gebruikt voor kerkdiensten. Op vrijdag 17 juni 2022 is een 'nieuw' Proper-orgel in gebruik genomen.

Het orgel

De firma De Wit begon met de bouw van het oorspronkelijke orgel, maar het werk werd door Reil voltooid in de jaren 1950.

In 2021 / 2022 is een vernieuwd en uitgebreid Proper-orgel (in 1908 gebouwd voor de Gereformeerde Kerk in Oosterend (Texel) geplaatst door orgelbouwer E.H. Lamberink uit Rheeze.

Afbeeldingen