Bovensmilde, Ds. Luitzen Dijkstrastraat 21 - Het Kruispunt
Uit Reliwiki
(Doorverwezen vanaf Bovensmilde, Ds. Luitzen Dijkstrastraat 21 - Gereformeerde Kerk)
Algemene gegevens | |
---|---|
Naam kerk: | Kruispunt |
Genootschap: | Gereformeerde Kerken (GK) |
Provincie: | Drenthe |
Gemeente: | Midden-Drenthe |
Plaats: | Bovensmilde |
Adres: | Dominee L. Dijkstrastraat 21 |
Postcode: | 9421PH |
Sonneveld-index: | 00427 |
Jaar ingebruikname: | 1953 |
Architect: | Smallenbroek, A. |
Huidige bestemming: | kerk |
Monument status: | geen |
Geschiedenis
Wederopbouwkerk zonder toren.
De eerste steen werd gelegd op 25 april 1953. In augustus 1972 werd besloten de kerk uit te breiden. De kerkzaal werd vergroot en bovendien werd een grote zaal met een keuken, een hal, een garderobe en een toilettengroep gebouwd. In 1973 werd de uitbreiding in gebruik genomen.
In september 2001 is de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Assen-Kloosterveen geïnstitueerd. Voorlopig huren de 200 leden de Nederlands Hervormde Kerk en Gereformeerde Kerk van Bovensmilde. Maar mogelijk komt er een eigen gebouw. Pas op! Het Kloosterveen dat hier wordt genoemd is een buurt net even ten westen van Assen. Het is te vinden op ANWB-kaarten. Een heel ander Kloosterveen komt men in oudere geschriften tegen. Dat was de oude naam van het huidige Smilde waar de Koepelkerk staat. (47-02)
- 2015 - De diensten van de Protestantse Gemeente Bovensmilde in Het Kruispunt stoppen.
- 2021 - De kerk is verkocht aan De Gereformeerde Kerk (hersteld) Assen e.o. Het kerkgebouw wordt opgeknapt / vernieuwd. Ondertussen worden de kerkdiensten gehouden in de grote bijzaal in de kerk, waarvoor de gemeente wordt ingedeeld in groepen.
- 2022 - Sinds maart 2022 wordt de kerkzaal weer gebruikt voor kerkdiensten. Op vrijdag 17 juni 2022 is een 'nieuw' Proper-orgel in gebruik genomen.
Het orgel
De firma De Wit begon met de bouw van het oorspronkelijke orgel, maar het werk werd door Reil voltooid in de jaren 1950.
In 2021 / 2022 is een vernieuwd en uitgebreid Proper-orgel (in 1908 gebouwd voor de Gereformeerde Kerk in Oosterend (Texel) geplaatst door orgelbouwer E.H. Lamberink uit Rheeze.
- (Bron:Orgeldatabase)
- (Bron:Orgeldatabase)
Geschiedenis Kerkelijke gemeente DGK
Op vrijdagavond 16 januari van het jaar 2004 kwamen aan de Hamerslanden in Assen 23 broeders en zusters uit het noorden van Nederland bijeen. Zij waren afkomstig uit Assen, Smilde, Leek, Zuidhorn, Oldehove, Groningen, Schildwolde, Tweede Exloërmond en Zuidlaren. Allen hadden de begeerte zo snel mogelijk opnieuw een Gereformeerde Kerk in onze streken te vestigen. De bijeenkomst werd geopend met het lezen van Ezra 4 en 5, de herbouw van de tempel. Die avond stelde de vergadering een bestuur van 5 broeders aan, een ledenlijst werd getekend en een locatie gekozen. Er werd besloten met ingang van zondag 25 januari de oude Hervormde kerk te Midwolde bij Leek te huren. De gemeente, deze avond opgericht, kreeg als naam De Gereformeerde Kerk van Noord Nederland.
Voor de eerste kerkdienst bleek een goede belangstelling te bestaan. Uit alle richtingen, ook uit Friesland, was men naar Midwolde gekomen. Onder hen was ook ds. Van Gurp. Hij zou die dag tweemaal het Woord bedienen. Voor zo’n 80 kerkgangers opende hij de Schriften, ’s morgens naar Hebreeën 11: 10 en ‘s middag met Zondag 1 als tekst. De kerkgangers werden vertroost met de belofte van de verwachte stad met fundamenten, waarvan God de Ontwerper en Bouwmeester is. Ook de bekende woorden van de belijdenis van onze enige troost klonken weer als nieuw in de oren.
Na 5 maanden ‘bestuur’, werd op 27 juni 2004 de kerkenraad geïnstalleerd. Daarmee was de instituering een feit. In dezelfde dienst werd een drie maanden oud kind gedoopt. De ambten waren immers ingesteld. De gemeente, nu door een kerkenraad geleid, zou voortaan de naam De Gereformeerde Kerk Midwolde e.o. dragen.
Deze naamsverandering was nodig omdat ‘Friesland‘ apart ging vergaderen en ook ‘Groningen‘ plannen had eigen samenkomsten te houden. Zo werden er in het noorden drie gemeenten gevormd. Het eeuwige Evangelie vond weer vaste plaatsen, waar de waarheid in trouw beleden werd.
We kerkten een jaar in Midwolde, geregeld uitwijkend naar Tolbert en Lettelbert. Een wonder dat er altijd kerkgebouwen beschikbaar bleken om de Woordverkondiging ongestoord voortgang te doen vinden. Wel leefde er in de gemeente een voortdurende wens ook in Assen diensten te gaan beleggen. Op 17 april 2005 was het zover. De kerkenraad gaf toestemming nu ook middagdiensten in Assen te gaan houden. Na veel zoeken werd als locatie de aula van het Vincent van Gogh College gevonden.
En we zouden daar tot in het nieuwe jaar van 2006 een goede plaats vinden.
Op 28 mei 2006 is de gemeente van Midwolde e.o. verder gegaan als De Gereformeerde Kerk te Assen e.o. Het deel van de gemeente dat in de provincie Groningen woonde, kreeg onderdak in Olterterp en Groningen en wij uit Drenthe hebben de gemeente voortgezet in Assen. Bij die gelegenheid zijn we verhuisd naar het prachtige kerkje ‘Het Kompas’ in Hooghalen. Jarenlang hebben we daar, met enige regelmaat uitwijkend naar ‘De Antenne’ in Hijken, zondag aan zondag erediensten mogen beleggen.
In 2020 bleek het mogelijk kerkgebouw ‘Het Kruispunt’ in Bovensmilde te kopen. Na een periode van verbouwen en groepsgewijs samenkomen in een bijzaal, mogen we sinds 27 februari 2022 als gehele gemeente samenkomen in de vernieuwde kerkzaal. In deze kerkzaal kon een ‘nieuw’ (gerestaureerd en uitgebreid) orgel geplaatst worden, dat op 17 juni 2022 in gebruik werd genomen. Na veel omzwervingen, mogen we nu week aan week samenkomen in Bovensmilde, voor de rijke verkondiging van het Evangelie van de Heere Jezus Christus.
- 2024 Het kerkgenootschap had de naam De Gereformeerde Kerken (hersteld). Sinds fusie met De Gereformeerde Kerken Nederland (GKN) in 2024 is de naam nu: Gereformeerde Kerken (GK)
Beide groeperingen bestaan uit verontruste leden van de (toenmalige) Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ze zijn ontstaan in 2009
In de media
- Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 5 februari 2021
Eigen kerkgebouw voor dgk Assen e.o.
De gereformeerde kerk (dgk) Assen en omstreken, met als predikant ds. M. Dijkstra, heeft onlangs kerkgebouw Het Kruispunt aan de Ds. L. Dijkstrastraat te Bovensmilde met bijbehorend woonhuis gekocht, deelt scriba P. van Pijkeren mee. Dgk Assen e.o. maakte gebruik van twee kerkgebouwen van de protestantse gemeente Beilen Hijken Hooghalen. Ze maakte de afgelopen jaren een grote groei door, aldus Van Pijkeren. „In ongeveer vijf jaar groeide de gemeente van 40 naar 137 leden nu. De grootste groei vond het afgelopen jaar plaats. Er bestaat nogal wat verontrusting over de koers van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. De leden komen uit Assen en omgeving.”
Het kerkgebouw in Bovensmilde, dat tegen Assen aan ligt, werd in 1953 gebouwd als een gereformeerde kerk. Het werd in 1973 uitgebreid door het vergroten van de kerkzaal en het in gebruik nemen van een grote zaal. Na de fusie met de hervormde gemeente stopten de diensten van de protestantse gemeente Bovensmilde in Het Kruispunt in 2015.
Van Pijkeren geeft aan dat de gemeente de grote zaal heeft opgeknapt en er inmiddels diensten houdt. De kerkzaal wordt later hersteld. „Die is nu nog niet nodig.”
De gemeente maakt deel uit van De Gereformeerde Kerken (hersteld) (DGK), die zijn ontstaan vanuit verontrusting over de koers van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Het kerkverband telt elf gemeenten.