Handelingen

Bodegraven, Noordstraat 2 - Lutherkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lutherkerk
Genootschap: PKN Evangelisch-Lutherse Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Bodegraven-Reeuwijk
Plaats: Bodegraven
Adres: Noordstraat 2
Postcode: 2411BJ
Inventarisatienummer: 01609
Jaar ingebruikname: 1871
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interessante zaalkerk. Verving een schuilkerk. Buiten gebruik gesteld voor aparte Evangelisch-Lutherse vieringen in 2007. Nu ook Cultureel Centrum. Ingaande 1 januari 2008 is de Evangelisch-Lutherse Kerk aan de Noordstraat gesloten voor de eredienst. Door terugloop van het aantal leden was de instandhouding van het gebouw niet meer mogelijk. Voor bijeenkomsten en als trouwlocatie blijft de kerk wel in gebruik. De Lutherse diensten worden ingepast in die van de gereformeerde en hervormde kerken.

Vanuit Reeuwijk en Bodegraven is ook de Evangelische Gemeente ReBo ontstaan. Men maakt gebruik van de Lutherse kerk van Bodegraven.

  • 2016 De Protestantse Emmaüsgemeente gebruikt de Lutherkerk bijna elke week voor de dienst op zondagavond.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma P.J. Adema & Zn. in 1876. Het orgel is in 2000 gerestaureerd door firma van Vulpen.

Op zaterdag 19 november 2016 werd het gerestaureerde Adema-orgel in de Lutherkerk van Bodegraven weer in gebruik genomen. Eind augustus 2016 werd een begin gemaakt met een noodzakelijke renovatie. De orgelkast is helemaal leeggehaald en de balg en een deel van de pijpen zijn naar de firma Van Vulpen in Utrecht overgebracht. Tijdens de ingebruikname is het orgel door de firma Van Vulpen overgedragen aan de wijkgemeente Emmaüs.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 oktober 2007

De lutherse kerk in Bodegraven sluit op 1 januari de deuren. De kerk kampt met een sterk teruglopend aantal leden. Het is financieel gezien niet langer haalbaar het gebouw aan de Noordstraat als kerk in stand te houden.

In Bodegraven worden de diensten van de lutherse gemeente ingepast in die van de hervormde en de gereformeerde kerk. In 2008 gaat het om twaalf diensten. De lutheranen sluiten zich niet aan bij hun geloofsgenoten in Woerden, met wie de Bodegravers sinds 1985 samenwerken. De kerk aan de Noordstraat, een voormalige schuilkerk, blijft beschikbaar als trouwlocatie. Het kerkbestuur wil het gebouw ook verhuren voor feesten en partijen.

De lutherse gemeente in Bodegraven is de op een na oudste van Nederland. Vanaf 1575 was er een predikant. Tot 1871 stond er aan de Noordstraat een schuilkerk, verscholen achter woningen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur