Handelingen

Blokker, Westerblokker 105 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Hoorn- Zwaag- Blokker
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hoorn
Plaats: Blokker
Adres: Westerblokker 105
Postcode: 1696AG
Inventarisatienummer: 06188
Jaar ingebruikname: 1868
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 22616 (kerk); 22617 (toren)


Geschiedenis

Neoromaanse kerk met historische toren, uit 1500.

Wanneer er voor het eerst op deze plek een kerk stond is niet bekend, wel is bekend dat rond 1513 er een parochie in Westerblokker bestond. Welke stijl de kerk had is niet met 100% zekerheid te stellen, maar naar aanleiding van meerdere tekeningen en gravures kan gesteld worden dat de kerk in ieder geval stijlkenmerken heeft van een laatgotische kerk uit de eerste kwart van de 16e eeuw. Deze kerk, meer precies het schip, werd in 1830, wegens bouwvalligheid, gesloopt. Het nieuwe schip werd in 1864 verbreed ter hoogte van de twee meest oostelijke traveeën en de kooromsluiting. Ook de huidige gietijzeren vensters dateren van die verbouwing. In 1883 kwamen hier de, eveneens, gietijzeren toegangs- en sierhekken bij. De pijlers van het hek aan de Westerblokker tonen het jaartal 1883.

In 1976 is een deel van de kerk aangepast aan de eisen van die tijd, hierbij zijn de graven in de kerk ook geruimd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Herv. Kerk. Zaalkerkje met rondboogvensters, 1864, opgetrokken op de plaats van de in 1864 door brand verwoeste middeleeuwse kerk. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1871 gemaakt door L. Ypma.

Toren

Toren met ingesnoerde spits; drie geledingen, in de eerste toegang in een hoge spitsboognis, in de tweede smalle lichtspleet in de vrijliggende zijden, in de derde aan elke zijde twee gekoppelde galmgaten. XVI A. Klokkenstoel met klok van Goebel Zael, 1537, diam. 94 cm. Mechanisch torenuurwerk, circa 1860, is buiten gebruik gesteld en mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur