Handelingen

Berltsum, Hofsleane 23 - Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Barltsum (Berlikum)
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Berltsum
Adres: Hôfsleane 23
Postcode: 9041AK
Inventarisatienummer: 08736
Jaar ingebruikname: 1966
Architect: Steen en Tuinhof
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Verving een vorige kerk aan de Wiersterdijk.

Gebouwomschrijving SKKN

In de jaren zestig werd de huidige kerk gebouwd naar een ontwerp van architect G. Steen uit 1960. De nieuwbouw vond plaats op het terrein van de oude school. Het werk werd uitgevoerd door bouwbedrijf H. Westra uit Franeker. Het gebouw werd uiteindelijk in 1966 uitgevoerd onder architectuur van architectenbureau Steen en Tuinhof. Op de toren werd een verlicht kruis geplaatst. Op 31 januari 1969 werd het vernieuwde orgel in gebruik genomen. In 1969-70 werd ook een nieuwe pastorie gebouwd. In 1972 werd het naast de kerk gelegen gebouw van de kleuterschool met bijbehorend terrein aangekocht. Op het terrein werd een parkeerplaats aangelegd, terwijl het gebouw zelf verhuurd werd aan een muziekvereniging. Deze situatie bestaat tot op heden. In 1986 werd zowel aan de kerk als aan de pastorie groot onderhoud uitgevoerd. De opmerkelijke lift in het gebouw, die de vergaderzalen en kantine beneden verbindt met de kerkzaal boven, is eind jaren tachtig aangebracht.

Entourage

De kerk staat geheel vrij in een nieuwbouwwijk uit de 1960-er jaren. De kosterswoning staat aan de rechterzijde en maakt gebruik van dezelfde oprit als waaraan de ingang der vergaderzalen van de kerk gelegen is. Aan de straatkant van de kerk bevindt zich een parkeerterrein.

Orgel

Het orgel is in 1968 gebouwd door Will Boegem (Amstelveen). Gebruik werd gemaakt van bestanddelen uit het orgel van de oude geref. kerk, in 1903 gebouwd door de firma L. van Dam & Zonen te Leeuwarden. Adviseur is A.P. Oosterhof (Leeuwarden).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Praestant 8' - Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Octaaf 4' - Speelfluit 4' - Nasard 2⅔' - Nachthoorn 2' - Mixtuur 2' 3-5 sterk - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Roerfluit 8' - Praestant 4' - Gedekte fluit 4' - Octaaf 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk, vanaf a - Scherp 1' 3 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Praestant 8' - Octaaf 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur