Handelingen

Berkenwoude, Westeinde 26 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Geref. Gemeenten in Ned. / Geref. Gemeenten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Krimpenerwaard
Plaats: Berkenwoude
Adres: Westeinde 26
Postcode: 2825AK
Sonneveld-index: 14395
Jaar ingebruikname: 1912
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Voormalige kerk der Gereformeerde Gemeenten in Nederland in gebruik genomen op 5 december 1912. Zaalkerkje zonder toren met rondbogige ramen. In de jaren 1907 en 1908 kwamen in Berkenwoude verschillende personen tot bekering. Zij zochten een zuivere prediking, waar God op het hoogst verhoogd en de zondaar op het diepst vernederd wordt. Deze vonden zij niet in de plaatselijke Nederlandse Hervormde Kerk, dus gingen zij in de omtrek ter kerke. Echter, ook daar hoorden zij zelden wat in hun harten omging.

Ontstaan van de gemeente

Uiteindelijk vonden zij wat zij zochten in de Gereformeerde Gemeente van Gouda, waar regelmatig ds. D.C. Overduin uit Ridderkerk voorging. Hier voelden zij zich thuis en velen sloten zich bij deze gemeente aan. Tegelijkertijd groeide het gezelschapsleven in Berkenwoude. Uit het kasboek blijkt dat er vanaf 24 maart 1912 geordende samenkomsten gehouden werden. Op 3 februari 1912 dienden 8 broeders uit Berkenwoude bij de kerkenraad van Gouda een verzoek in om een zelfstandige gemeente te worden. Dit verzoek werd ingewilligd en op 5 december 1912 werd de gemeente gesticht. Ds. D.C. Overduin preekte in deze dienst over Jesaja 56:7: "Want Mijn huis zal een bedehuis genoemd worden, voor alle volkeren".

De scheuring van 1953

De scheuring van 1953 trok ook dwars door de gemeente van Berkenwoude. Dit had tot gevolg dat de gemeente vier keer voor de rechtbank gedagvaard werd om de kerkelijke goederen. Uiteindelijk kwam de gemeente in 1959 weer in bezit van het kerkgebouw.

Vernieuwing van het kerkgebouw

In 2005 werd het kerkgebouw geheel gerenoveerd. Op 12 oktober van dat jaar werd het vernieuwde kerkgebouw in gebruik genomen.

Orgel

Het orgel is gebouwd door M. Vermeulen in 1914. Firma Slooff Orgelbouw heeft het orgel ingrijpend verbouwd, ca. 1960. Het orgel is geschonken aan de gemeente; het is gebouwd in 1912, door wie is onbekend.

(bovenstaande 4 zinnen zijn met elkaar in tegenspraak).

Tractuur: “mechanische “registerknoppen, maar de tractuur is naar elektrisch overgezet waarschijnlijk in 1960 door orgelbouwer Slooff. Manuaal: Bourdon 16, Prestant 8, Holpijp 8, Viola, Octaaf 4, Fluit Quint 2 2/3, Octaaf 2, Mixtuur 2-3 st. Pedaal: Bourdon 16 transmissie, verder aangehangen, geen pedaal Koppel.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur