Handelingen

Bergen op Zoom, Williamstraat 7 - De Ark

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerkelijk Centrum De Ark
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergen op Zoom
Plaats: Bergen op Zoom
Adres: Williamstraat 7
Postcode: 4611CN
Sonneveld-index: 07012 17078
Jaar ingebruikname: 1923
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Bescheiden kerkgebouw zonder toren. Gebouwd als Ned. Hervormde Kerk, vermoedelijk in aanvulling op de Grote Kerk, die veel te groot was voor de meeste activiteiten van de locale Ned. Hervormde kerkgemeenschap. Een restauratie vond plaats in 1971. De kerk is gebruikt als kerkelijk centrum voor diakonale doeleinden en gelegenheidsvieringen van de Protestantse Gemeente.

Het orgel uit de voormalige Hervormde Kerk De Ark aan de Williamstraat 7, in 1967 gebouwd door Pels & Van Leeuwen, verhuisde in 1981 naar de kapel van de Protestantse begraafplaats. Sinds zondag 1 oktober 2006 is het als koororgel te vinden in de Protestantse (vroeger Gereformeerde) Ontmoetingskerk, de centrale PKN-kerk van Bergen op Zoom.

Dit kerkgebouw aan de Williamstraat is nu in gebruik bij de Evangelische Baptistengemeente Bergen op Zoom.

  • Onduidelijk of de hierboven genoemde Kapel van de Protestantse Begraafplaats nog bestaat.
  • 2023 - Bijna drie ton en een half jaar kost de renovatie van het Kerkelijk Centrum aan de Williamstraat in Bergen op Zoom. Maar nu de zwartgeblakerde muren weer fris wit kleuren, zwaaien binnenkort de nieuwe deuren open voor de maandelijkse boekenmarkt.

MIP omschrijving (MIP nummer: ZB008-003603)

  • Bouwstijl: Amsterdamse School
  • Bouwperiode: 1927
  • Gevels en materialen: Baksteen. Siermetselwerk.
  • Vensters en deuren: Rechthoekige glas-in-loodramen.
  • Dak en bedekking: Zadeldak gedekt met verbeterde Hollandse pannen.
  • Bijzonderheden: Gevelsteen 'Komt allen tot mij die vermoeid en belast zijn'.

Orgel

Loek van Nes, organist en dirigent van de Kerk van de Goddelijke Voorzienigheid vatte in 1966 het plan op om een pijporgel voor de kerk te bouwen. Er wordt tot dan toe een Dereux-orgel gebruikt. Bij het ontwerp liet hij zich wat dispositie betreft inspireren door het orgel in de Nicolaikerk te Utrecht, maar qua intonatie is het orgel duidelijk een zuidelijk instrument geworden. Het Borstwerk was in september 1969 gereed, en werd opgesteld als tijdelijk orgel in de Hervormde Kerk te Bergen op Zoom. In de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid plaatste Van Nes in 1971 een positief, zodat er in elk geval al een pijporgel in de kerk stond. Op 18 juni 1971 is het in gebruik genomen. Het bouwen van het grote orgel vergde veel tijd, zodat pas op 1 december 1985 het voltooide orgel in gebruik kon worden genomen. Het kleinere orgel was al in 1981 overgeplaatst naar het Hervormd Kerkelijk Centrum aan de Williamstraat. Hierbij is de Regaal 8' vervangen door een Cornet II sterk (discant). Op 10 september 1981 nam men het instrument in de Hervormde Kerk in gebruik.1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur