Handelingen

Bergen op Zoom, Van Heelulaan 73 - Goddelijke Voorzienigheid (1963 - 2014)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Goddelijke Voorzienigheid
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergen op Zoom
Plaats: Bergen op Zoom
Adres: Van Heelulaan 73
Postcode: 4624BL
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Nefkens, H.N.M.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een interessante moderne kerk met toren, op een kleine heuvel. Belangrijke moderne glas-in-loodramen van kunstenaar Jan Dijker.

Onttrekking aan de R.K. eredienst zaterdag 29 maart 2014. Officieel buiten gebruik per 1 april 2014.

Gesloopt zomer 2016.

Cultuur Historische Waardekaart

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
Goddelijke Voorzienigheid. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Rooms-katholieke kerk.

  • Plattegrond: rechthoek met lange luifel en rechthoekige bijgebouwen
  • Dak: plat, licht hellend met brede overstekende rand
  • Toren: klokkentoren aan de luifel vast
  • Materiaalgebruik: baksteen, beton, hout
  • Bijgebouwen: sacristie, consistorie, dagkapel, kantoor (met occuli) en 2 woningen
  • Bouwperiode: 1963
  • Bouwstijl: Naoorlogs modernisme
  • Bijzonderheden: dagkapel met achteringang

Interieur

  • Plattegrond: rechthoek
  • Liturgsich centrum: westen met daarachter doorgang naar dagkapel, axiaal bankenplan
  • Orgel: verschueren, heythuysen
  • Materiaalgebruik: leien vloer, betonnen kapel en entree, schuin houtenplafond
  • Bijzonderheden: stalen kolommen, balkon (niet meer in gebruik), dagkapel met houten harmonicawand

Gebouwomschrijving SKKN

In verband met uitbreidingen van de stad begon men in 1960 aan de stichting van een nieuwe parochie onder bouwpastoor J. Boumans. Harry Nefkens, Rotterdam, werd aangezocht voor het ontwerp dat echter binnen het bisdom op afkeuring stuitte. Uiteindelijk werden de ontwerpen toch goedgekeurd en kon men op 22 september 1963 de eerste steen leggen. Aannemers waren Gebr. Torremans, Tilburg. Inwijding vond plaats op 29 november 1964. In januari 1967 was het gebouw blijkbaar pas definitief gereed. In 1975 werd de sacristiezaal verbouwd.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad d.d. 21 januari 2013

De rooms-katholieke Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom gaat twee van de vier kerken sluiten.De kerk maakte bekend dat per 1 april 2014 de Heilig Hartkerk en de Goddelijke Voorzienigheid van de Lievevrouweparochie dicht moeten.

  • Uit BN de Stem, 23 februari 2016

De voormalige kerk van de Goddelijke Voorzienigheid in Bergen op Zoom wordt dit jaar gesloopt. Het bestuur van de Lievevrouweparochie heeft tot sloop besloten, omdat er geen andere mogelijkheid is. Dat zegt vice-voorzitter Jan van Wijk. "De kerk staat in april al twee jaar leeg. Er zijn belangstellenden geweest, maar met weinig realistische plannen", vertelt hij eerlijk. "De kerk exploiteren als gebouw kost veel geld. Zowel aan onderhoud als aan energie. Wij hebben als kerkbestuur niet voor niks de kerk gesloten." De kerk verkopen voor ander gebruik was voor het parochiebestuur ook lastig, omdat het bisdom eisen stelt aan het gebruik. Niet alles mag in een gebouw dat eens kerk is geweest. Het bisdom Breda heeft inmiddels ingestemd met de sloop van de kerk. "Na sloop hebben we een lap grond. We hopen dat daar op termijn belangstelling voor is", zegt Van Wijk. Het parochiebestuur hoopt dat de sloop in of kort na de zomer kan beginnen.

  • Uit Internetbode, 19 mei 2016

De voormalige kerk van de Goddelijke Voorzienigheid in Bergen op Zoom is sinds 2014 gesloten en wordt gesloopt. Het bestuur van de Lievevrouweparochie heeft tot sloop besloten, omdat er geen andere mogelijkheid is. Helaas is de kerk geen gemeentelijk monument geworden. Een verzoek daartoe door het Cuypersgenootschap, ingediend bij de gemeente, is door het college afgewezen. Heemschut Brabant en Cuypersgenootschap zetten zich samen met Stichting Jan Dijker in om de glas-in-loodramen te redden en te herplaatsen.

Glas-in-loodramen

De ramen die Jan Dijker (1913-1993) zelf tot zijn beste werk rekende, dreigen verloren te gaan bij de sloop.  Zijn belangrijkste werk heet het Uitdijend Heelal. Dit venster verbeeldt de schepping in drie taferelen. In het eerste tafereel is de wereldbol te zien in een donkere kleurstelling. Het laatste, lichte en kleurige tafereel verbeeldt de mens als bekroning van de schepping. Het venster is integraal onderdeel van de architectuur en bepaalt zowel het uiterlijk van het interieur als dat van de buitengevel. Tegenover het Uitdijend heelal heeft Jan Dijker over de hele lengte van de kerkzaal, een kleurrijke, abstracte glaswand laten aanbrengen met een rechthoekige vlakverdeling. In het priesterkoor van de hoofdkerk staat een tabernakel waarvan het ontwerp ook van de hand van Jan Dijker is. De vorm van de vis is afgeleid van die in de ramen.

Raam gered

Na actie van Heemschut en Stichting Jan Dijker heeft het college van B&W geld vrijgemaakt om een raamwerk te behouden. Het raamwerk van vijf meter bij vijf meter vertegenwoordigt volgens wethouder Arjan van der Weegen een belangrijke cultuurhistorische waarde. Heemschut zorgt voor de herplaatsing. Na te gaan waarheen deze monumentale raampartij is herplaatst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.