Handelingen

Bergen op Zoom, Lourdesplein 1 - O.L. Vrouw van Lourdes (1918 - 1928)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Lourdes
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergen op Zoom
Plaats: Bergen op Zoom
Adres: Lourdesplein 1
Postcode: 4615EX
Sonneveld-index: 14452
Jaar ingebruikname: 1918
Architect: Gils, J. van
Huidige bestemming: kantoorruimte
Monument status: Rijksmonument 517130

Geschiedenis

Belangrijke neoromaanse hulpkerk uit 1918 voor de toen nieuw opgerichte parochie O.L. Vrouw van Lourdes. Buiten gebruik als kerk na ingebruikname in 1928 van de vlakbij gesitueerde huidige grote kerk O.L. Vrouw van Lourdes. Medio jaren 1970 werd het in gebruik genomen als wijkcentrum. Tegenwoordig heeft het pand een kantoorbestemming.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De voormalige NOODKERK werd in 1918 gebouwd in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect Jac. van Gils, in afwachting van de nog te bouwen hoofdkerk, schuin achter de hulpkerk aan de Prins Bernhardlaan. Nadat deze O.L. Vrouw van Lourdeskerk tussen 1926 en 1928 voltooid werd, heeft het gebouw gediend als patronaat en parochiehuis. In 1976 werd het verbouwd tot wijkcentrum, waarbij de ramen, deur en interieur grondig werden gewijzigd.

Omschrijving

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een basilicale opbouw. De plint is van donkerrode, de rest van de gevels van lichtrode machinale baksteen. Op het zadeldak van het middenschip en de lessenaardaken van de zijbeuken liggen zwarte oudhollandse dakpannen. De voor- en zijgevels worden geleed door penanten annex steunberen. De centraal gelegen ingangspartij met topgevel waarin een lege driepasbeeldnis springt iets uit en heeft een afdekking van geverfde hardstenen platen en hoekblokken. De ingang met rondboog wordt geflankeerd door twee rondbogige blinde nissen. Links hiervan bevindt zich een gevelsteen met de tekst: "Immaculata virginii sacramentum die 27 maji MCMVII Jos S.A.M. de Meulemeester par." Boven de ingangspartij bevindt zich een tegeltableau dat over de gehele breedte van de middenbeuk doorloopt met de tekst: "Per Mariam ad Jesum". Hierboven een thans blind roosvenster met erboven en ernaast keperboogvormige blinde nissen met vorktracering. De middenbeuk wordt van de zijbeuken gescheiden door penanten met een hardstenen afdekblok. In elk van de vijf zijbeuktraveeën bevinden zich twee gekoppelde rondboogvensters met een doorlopende hardstenen onderdorpel en tandlijsten. Hierboven bevindt zich een keperboogvormige blinde nis in de voorgevel. De lichtbeuk heeft rondboogvensters met roedenverdeling, het muurwerk hiertussen is bekleed met leien in maasdekking.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling en is van belang voor de typologische ontwikkeing van de noodkerk in het interbellum. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het werk van de architect Van Gils. Het heeft ensemblewaarde vanwege de situering voor de ontwikkeling van de stad. Als voorbeeld van een noodkerk is het pand belangrijk vanwege de typologische zeldzaamheid.

MIP omschrijving (MIP nummer: ZB008-003370)

  • Bouwperiode: 1918
  • Gevels en materialen: Baksteen, siermetselwerk. Lichtbeuk hout met leien bekleed. Tegeltableauvoorgevel. Basiliek.
  • Vensters en deuren: Rondboogvensters in ijzer.
  • Dak en bedekking: Zadeldak.
  • Bijzonderheden: Voormalige hulpkerk van de parochie van O.L. Vrouw van Lourdes.


Afbeeldingen