Handelingen

Bergen op Zoom, Faurestraat 14 - Evangelisch-Lutherse Kerk (1939 - 2009)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Evangelisch-Lutherse Kerk
Genootschap: Evangelisch-Lutherse kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergen op Zoom
Plaats: Bergen op Zoom
Adres: Faurestraat 14
Postcode: 4611DH
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1939
Architect: Rampart, F.J.
Huidige bestemming: buiten gebruik 2009
Monument status: geen

Geschiedenis

Bergen op Zoom – De eerste Evangelisch-Lutherse Kerk (ELK) stond in de Geweldigerstraat. Heel misschien was dat een voormalige kloosterkapel. Deze kerk heeft dienst gedaan tot 1939. Wat er daarna met het gebouw is gebeurd, is op dit moment niet bekend. In 1939 is, naar een ontwerp van architect F. J. Rampart, aan de Fauréstraat een nieuwe ELK gebouwd: een architectonisch interessant, maar tamelijk achteraf gesitueerd gebouw, binnen een woonblok. In 2004 ging de locale Evangelisch-Lutherse gemeente niet mee met de PKN. En voorjaar 2009 is deze kerk gesloten. Het aantal kerkleden daalde sterk. De gemeente is na 311 jaar opgeheven. De kerk is verkocht aan de openbare Regionale Scholen Gemeenschap (RSG), die de kerk als praktijkruimte wil gaan gebruiken.

De plaatselijke Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV), die ook al veertig jaar gebruik maakte van het Lutherse kerkgebouw, heeft tijdelijk onderdak gevonden in een ander gebouw van de scholen­gemeenschap, ’t Rijks aan de Rijtuigweg. In mei 2010 werd bekend, dat de GKV de buiten gebruik gestelde R.K. Emmaüskerk in Bergen op Zoom zou aankopen.

In de Evangelisch-Lutherse Kerk vanaf 1969 ook Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en Remonstrantse Broederschap.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Evangelisch-Lutherse kerk, VANWEGE het orgel, gemaakt door C.J. Rogier in 1857, met een manuaal, aangehangen pedaal en negen registers. In 1939 in het huidige kerkgebouw geplaatst en in 1980 gerestaureerd door de firma A.H. de Graaf te Leusden.

Het orgel is in 2009 door de firma Elbertse (Soest) gedemonteerd en zal na restauratie geplaatst worden in de Sint Gertrudiskerk te Bergen op Zoom.

MIP omschrijving

  • Bouwstijl: Amsterdamse School
  • Bouwperiode: 1939
  • Gevels en materialen: Baksteen
  • Vensters en deuren: Boograam. Samengestelde ramen in de woning.
  • Dak en bedekking: Plat dak.

Afbeeldingen