Handelingen

Bergen op Zoom, Bredasestraat 3 - Joseph (1913 - 1969)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Joseph
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergen op Zoom
Plaats: Bergen op Zoom
Adres: Bredasestraat 3
Postcode: 4611CE
Sonneveld-index: 07027
Jaar ingebruikname: 1913
Architect: Stuyt, J.; Bunnik, W.J.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Beeldbepalende late neogotische kerk met hoge toren, die net iets hoger was dan "De Peperbus", en daarmee de hoogste kerktoren in Bergen op Zoom. Die toren was geheel neogotisch. De kerk verving het hulpkerkje uit 1884 aan de Sint Josephstraat.

De kerk was een driebeukige neogotische kruisbasiliek met fronttoren en veelhoekig gesloten transept (dwarsschip). Het schip bevatte schoorbogen (luchtbogen) en was inwendig overdekt door netgewelven. De St. Josephkerk was een belangrijk vroeg werk van architect Jan Stuyt (1868-1934), in dit geval geheel beïnvloed door de late Nederrijnse gotiek uit de vijftiende eeuw. Het interieur is in 1938 voorzien van kleurrijke wandschilderingen en gebrandschilderde vensters door Joan Collette (1889-1958).

De oorspronkelijke neogotische torenspits raakte zwaar beschadigd tijdens de oorlog (1944) en moest worden gesloopt. Hierna ontstond een tijdelijke lage (houten) torenbekroning, die in 1958 werd vervangen door een interessante, modernere achthoekige stenen bovenbouw met spits naar een ontwerp van architect W.J. Bunnik.

Vanwege teruglopend kerkbezoek is de kerk buiten gebruik gesteld als R.K. kerk (ongeveer) begin 1969. Hierna tijdelijk in gebruik voor diverse evenementen, o.a. kinderspeelpaleis. De kerk is in het najaar van 1972 gesloopt. Als laatste ging de toren met behulp van explosieven tegen de grond in de vroege ochtend van 27 oktober 1972.

(bron: beeldbank West-Brabants Archief)

Hieronder afbeeldingen van de tijdelijke situatie, kort na 1944, en de situatie met nieuwe torenspits. De toren was, met die nieuwe spits, ongeveer net zo hoog als de vooroorlogse toren, en dus ook net iets hoger dan "De Peperbus". Het grote Heilig Hart beeld, ao. 1922 door Jean Geelen, staat er nog wel, op het Pastoor Joorenplein, dat een parkeerterrein is geworden.

  • Op zoek naar afbeeldingen van de vooroorlogse situatie en van het interieur.

Afbeeldingen