Handelingen

Bergen aan Zee, Kerkstraat 20 - Vredeskerkje

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Vredeskerkje
Genootschap: Oecumenisch
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Bergen (NH)
Plaats: Bergen
Adres: Kerkstraat 20
Postcode: 1865AS
Inventarisatienummer: 00593
Jaar ingebruikname: 1918
Architect: Elders, P.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Provinciaal monument


Geschiedenis

Het kerkje is gebouwd in 1917 - 1918 op initiatief van de stichteres van Bergen aan Zee, Marie Amalie Dorothea van Reenen-Völter, echtgenote van de burgemeester van Bergen. De bouwgeschiedenis valt samen met de laatste jaren van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en is daardoor ook getekend. Zo werd de buitenlandse geïnterneerde kunstenaars gevraagd de houten preekstoel met bijbelse taferelen op de luisteren en sieren bijbelteksten van vrede en verzoening de binnenmuren. Vandaar de naam Vredeskerkje. Architect en ontwerper G.F. la Croix (Amsterdam 1877-1923) ontwierp in totaal zes glas-in-lood ramen in de stijl van de Amsterdamse School. Ze zijn gerealiseerd door het atelier van Bogtman in Haarlem.

In de zomer zijn er wekelijks kerkdiensten, georganiseerd door de Marie Amalie Dorothea Stichting die sinds 1926 eigenaar is. Verder wordt het kerkje gebruikt voor culturele activiteiten en bruiloften.

Ramen

Op de ramen in de zijwanden zijn het familiewapen van de familie Van Reenen, dat van de familie Völter, het wapen van Bergen aan Zee en dat van de gemeente Bergen te zien. Links en rechts van de kansel zijn twee vrijwel identieke grote ramen geplaatst met een uitbundige cascade van groene en paarse motieven, de initialen ’R’ van de familie Van Reenen, V van Völter en het jaartal 1918.

Externe link

opname 1969 © AvD.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur