Handelingen

Bergeijk, 't Hof - Kapel O.L. Vrouw van Brabant

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergeijk
Plaats: Bergeijk
Adres: 't Hof
Postcode:
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Bedaux, J.H.A.
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 517912

Geschiedenis

Monumentomschrijving Rijksdienst

De ONZE LIEVE VROUW KAPEL werd in 1934 gebouwd door het Brabants Studentengilde in Delftse School-stijl. Het ontwerp is van de hand van Jos Bedaux, toen lid van dit studentengilde. De niskapel bevindt zich op een driehoekig pleintje dat is omzoomd met forse loofbomen.

Omschrijving

Het rechthoekige kapelletje is een vakwerkbouw met vullingen van machinale baksteen, met diagonaal gemetselde sierbanden ter afwerking. Het zadeldak heeft aan de zijden ingezwenkte lessenaareinden en is gedekt met rode tuile-du-Nordpannen. Dit dak steunt op rustiek donker gebeitste en bewerkte schoren. Hierin is het jaartal 1934 en de naam O.L. Vrouw van Brabant gesneden. In de nis bevindt zich een wit stenen beeld van Maria met Kind door Marius Evers.

Waardering

Het kapelletje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikeling van de Mariadevotie en de promotie ervan door het Brabants Studentengilde, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het Mariamonument. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de architect Bedaux en het atelier van Marius Evers. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Afbeeldingen