Handelingen

Beek en Donk, Dokter Timmerslaan - Michaël (De Oude Toren)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Michaël ('De Oude Toren')
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Laarbeek
Plaats: Beek en Donk
Adres: Dokter Timmerslaan
Postcode:
Inventarisatienummer: 07004
Jaar ingebruikname: 1672
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: Rijksmonument 8789


Geschiedenis

Historische kerk met toren. De kerk is in de 19e eeuw gesloopt. De toren staat er nog en is een Rijksmonument.

Deze toren staat op Begraafplaats "De Oude Toren".

Ter vervanging werd een nieuwe waterstaatskerk gebouwd in 1834. Deze werd twee jaar na de bouw in gebruik genomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Toren van de omstreeks 1813 gesloopte XVe eeuwse St. Michaëlskerk. Na instorting in 1672 herbouwd. Bouwwerk met overhoekse steunberen, de zuid-oostelijke in verbinding met een traptoren gemetseld, de noordoostelijke in overeenstemming half achthoekig. De wandvlakken met spaarvelden versierd. Inwendig beneden en boven inkassingen voor ribgewelven, in de traptoren een stenen spiltrap. Lage, van vier- tot achtkant ingesnoerde spits. Eikenhouten klokkenstoel, 15de eeuw, met drie jukken.

Monumentomschrijving

De tweede geleding heeft blinde rondboognissen. Daarboven, op de derde geleding, zijn de open galmgaten aangebracht, waarboven een rondboogfries de toren afsluit. Een kleine achtkantige spits bekroont het geheel. Het familiegraf van de jonkheren van Beek en Donk bestaat uit verschillende graven: Jhr. Mr. J.J.P. de Jong van Beek en Donk 1890. Hardstenen obelisk op sokkel. Hardstenen grafzerken van o.a. Jvre. A.C.W.J.J. de Jong van Beek en Donk-Nahuys, 1905. Jvre. P.C. Vaillant, 1846. Hardstenen zerk. Jhr. C.J. de Jong. 1827. hardstenen zerk. Familiegraf wordt omgeven door een rijk smeed- en gietijzeren hekwerk. Op het graf staan o.a. een esdoorn (ca. 1 meter doorsnee) en een bruine beuk (ca. 80 cm. doorsnee).

  • Gevels en Materialen: Handvorm baksteen.
  • Vensters en Deuren: Opgeklampte deuren met daarboven spitsboog-venster met bakstenen maaswerk.
  • Dak en Bedekking: Lage, van vier- tot achtkant ingesnoerde spits, met leien gedekt. Dakmoeten van voormalige dak schip aan oostelijke zijde te zien. Overhoeks geplaatste steunberen met traptoren in zuid-oostelijke beer, met stenen spiltrap.
  • Bijgebouwen: Aangrenzend oude kerkhof: op het kerkhof bevindt zich het familiegraf van de jonkheren van Beek en Donk.
  • Bijzonderheden: De 15e eeuwse St. Michaelskerk werd na instorting in 1672 herbouwd en omstreeks 1813 gesloopt. De toren is een overblijfsel van het St. Michael-kerkgebouw dat z.g. "eenzaam op de akkers" gelegen was. Bakstenen toren van drie geledingen. Op de begane grond ingangsportaal met opgeklampte deuren met daarboven een spitsbogig lancetvenster met bakstenen vorktracering.

Externe links

Afbeeldingen