Handelingen

Barneveld, Vellerselaan 1 - De Hoeksteen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Hoeksteen
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Barneveld
Adres: Vellerselaan 1
Postcode: 3772PP
Inventarisatienummer: 15644
Jaar ingebruikname: 2008
Architect: Van Beijnum, Amerongen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Zeer grote kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nederland (Barneveld) met toren uit 2008, met 2.550 zitplaatsen de op één na grootste kerk van Nederland. Prachtige "Refodome". Interessant gesitueerd vlakbij een andere zeer grote kerk, de Adullamkerk van de Gereformeerde Gemeente.

Beide kerken zijn gebouwd in het zuiden van Barneveld, in een nieuwe wijk waarin pas later woningen zijn gebouwd.

opname 06-08-2010 © D. van de Vendel, Veenendaal
beide kerken samen. © opname 06-08-2010, D. van de Vendel, Veenendaal

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 juni 2006.

Als alles volgens plan verloopt, zal de gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld half november beginnen met de bouw van een nieuwe kerk aan de Lunterseweg. De gereformeerde gemeente, die zo’n 500 meter verderop aan dezelfde weg een nieuw bedehuis wil bouwen, is iets minder ver met de plannen.

Voor beide kerken liggen de bezwaarprocedures bij de gemeente Barneveld. Omwonenden hebben enkele bezwaren ingediend.

De gereformeerde gemeente in Nederland hoopt komende maand te weten wie de hoofdaannemer wordt. Met een verwachte bouw- en afwerkingstijd van vijftien tot zestien maanden denkt S. de Vos, voorzitter van de bouwcommissie, dat de opening in het voorjaar van 2008 kan zijn. De kerk krijgt 2500 zitplaatsen. In het huidige pand zijn dat er nog ongeveer 1800. „Dat is veel te weinig”, aldus De Vos. „Elke zondag moeten we stoelen bijzetten en de zaal achter in de kerk zit ook vol. Bovendien kunnen gezinnen niet bij elkaar zitten.”

De kerk is inmiddels verkocht aan gemeentelid Wouter van Manen, voorheen directeur van een kachelhandel en momenteel eigenaar van fabrieken in Medemblik en België en van een ballonvaartcentrum. Van Manen heeft bovendien de kosterswoning, de pastorie, een woning en de parkeergelegenheid van de kerk gekocht. Hij wil bij de kerk 25 appartementen en een twee-onder-een-kapwoning realiseren. Hij verwacht binnen twee tot drie weken zijn plannen in te dienen bij de gemeente Barneveld. De kerk wil hij doorverkopen aan een andere kerkelijke gemeente. Als eerste is de hersteld hervormde gemeente in beeld. Het bedehuis zou daarvoor van binnen kleiner moeten worden. Van Manen zegt inmiddels enkele keren contact te hebben gehad. Ook de plaatselijke gereformeerde kerk heeft interesse getoond. „Mijn doel is de kerk te behouden als kerk. Er moet niet iets anders in komen. De gemeenteleden hebben op een ledenvergadering besloten dat ik het mocht kopen.”

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 september 2007.

De bouw van de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld schiet op. Het is onmogelijk om de contouren van de nieuwe kerk, een van de grootste van Nederland, over het hoofd te zien.

In januari is begonnen met de bouw. Met een verwachte bouw- en afwerkingstijd van vijftien tot zestien maanden zal de kerk halverwege 2008 klaar kunnen zijn. De kerk krijgt totaal 2500 zitplaatsen. In het huidige pand zijn dat er ongeveer 1800. „Dat is veel te weinig voor de gemeente, die nog steeds gestaag groeit”, aldus S. de Vos, voorzitter van de bouwcommissie.

Ook het parkeerprobleem bij de huidige kerk, die dateert uit 1955, moet met de nieuwbouw zijn opgelost. Bij de nieuwe kerk komt een parkeerterrein met 675 plaatsen. In een kelder onder de kerk is plaats voor 550 fietsen. De kerk krijgt naast de kerkzaal zes zalen die onder meer gebruikt zullen worden voor catechisatie en condoleancebijeenkomsten.

Het nieuwe kerkgebouw aan de Lunterseweg wordt het tweede grootste kerkgebouw van Nederland. De kolos moet alleen het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden voor zich laten. De nieuwe kerk staat op een 3 hectare groot stuk grond en vormt samen met het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente de blikvanger van de nieuw geplande Barneveldse woonwijk Veller.

De totale kosten van de nieuwbouw blijven „onder de 10 miljoen euro”, zegt De Vos, voorzitter van de bouwcommissie, desgevraagd. Het totale bedrag is volgens hem inmiddels al beschikbaar. De predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld is ds. J. Roos.

Uit De Stentor, 4 maart 2008.

Alles is even groot en ruim aan het kerkgebouw van de Barneveldse Gereformeerde Gemeente in Nederland. In de immense kerkzaal – net een klein stadion – kunnen 2500 mensen een plaats vinden. Met een uitbreiding tot 3000 is al rekening gehouden.

Het gebouw is voorzien van een vijftig vierkante meter grote EHBO-ruimte, een fietsenkelder voor 450 rijwielen, een lift en een ingenieus klimaatsysteem. Bij elke bank bevinden zich buizen waardoor warme dan wel koele lucht wordt aangevoerd. "Een kerkgebouw wordt afgerekend op drie dingen: hoe de banken zitten, de verstaanbaarheid van de predikant en het klimaat", legt koster Wout Hazeleger uit.

Uit De Barneveldse Krant, 5 september 2014

De Gereformeerde Gemeente in Nederland kampt met ruimtegebrek in Barneveld. De Hoeksteen, met 2550 zitplaatsen het grootste kerkgebouw van Barneveld, is zes jaar na de opening al te klein. Als noodoplossing creëert de gemeente wekelijks extra plaatsen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

De volgende foto's zijn alle op 2 februari 2009 gemaakt door André van Dijk, Veenendaal.

Interieur

De volgende foto's zijn alle op 2 februari 2009 gemaakt door André van Dijk, Veenendaal.

Panorama interieur