Handelingen

Barneveld, Van den Bogertlaan 22 - Gereformeerde Gemeente in Nederland (1953 - 2012)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Barneveld
Adres: Van den Bogertlaan 22
Postcode:
Sonneveld-index: 11065 20164
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Beijnum, W.M. van, Amerongen (uitbreiding)
Huidige bestemming: Afgebroken 2012
Monument status: geenGeschiedenis

In 1953 is aan de Van de Bogertlaan deze kerk voor de Gereformeerde Gemeenten in Nederland gebouwd. In 1980 en 1989 is de kerk uitgebreid naar totaal 1800 zitplaatsen. Architect Van Beijnum ontwierp de uitbreiding met onder andere een nieuw voorportaal. Opnieuw werd de kerk te klein. Besloten werd om aan de Vellerselaan een nieuwe kerk te bouwen. In januari 2007 is hiermee begonnen. De kerk krijgt 2500 zitplaatsen. Er kunnen zo nodig nog 300 stoelen worden bijgezet. De eerste kerkdienst was op 17 september 2008. De oude kerk is gekocht door een inwoner van Barneveld. (60-08)

Na ingebruikname van de nieuwe kerk De Hoeksteen is de voormalige kerk van de Gereformeerde Gemeente in Nederland enkele jaren (2008-begin 2011) in gebruik geweest door de Hersteld Hervormde Kerk. Buiten gebruik als Hersteld Hervormde Kerk in januari 2011, toen deze de nieuw gebouwde Pniëlkerk in gebruik nam. Later gesloopt.

  • 1953 Gebouwd voor Gereformeerde Gemeenten in Nederland
  • 1980 Uitgebreid
  • 1989 Nogmaals uitgebreid
  • 2008 Buiten gebruik voor Gereformeerde Gemeenten in Nederland
  • 2008 In gebruik als Hersteld Hervormde Kerk
  • 2011 Buiten gebruik als Hersteld Hervormde Kerk
  • Gesloopt

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 19 september 2000.

De gereformeerde gemeente in Nederland in Barneveld overweegt een nieuw kerkgebouw neer te zetten. Het huidige gebouw aan de Van den Bogertlaan is - opnieuw - te klein geworden. Uitbreiding op de huidige locatie is een optie, maar de kerkenraad heeft ook de mogelijkheden onderzocht om ergens anders een nieuwe kerk te bouwen. Van de vijf locaties is er één overgebleven die een redelijke kans van slagen heeft, zo meldt het kerkblad van de plaatselijke gereformeerde gemeente in Nederland in het jongste nummer. Het gaat om de locatie aan de Lunterseweg, schuin tegenover Intratuin. Er zijn al besprekingen met de burgerlijke gemeente geweest, die „in principe” medewerking heeft toegezegd. Een andere optie is nieuwbouw in bijvoorbeeld Kootwijkerbroek. Het gaat dan om de realisatie van een tweede kerkgebouw. Ook daaraan wil de burgerlijke gemeente medewerking verlenen. De leden van de gereformeerde gemeente in Nederland kunnen binnenkort meewerken aan een enquête, waarin gevraagd wordt naar het aantal zitplaatsen dat zij echt nodig hebben."

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 14 oktober 2008.

De hersteld hervormde gemeente van Barneveld hoopt wegens een groeiend aantal leden te verhuizen naar het oude kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland aan de Van den Boogertlaan. Op 21 oktober vindt al een eerste activiteit plaats in een van de zalen van de kerk. De eerste kerkdienst wordt volgende maand gehouden. De kerkzaal moet nog worden verbouwd. Er worden schotten in de kerk geplaatst om de stookkosten niet onnodig te verhogen. De twee af te sluiten vleugels van het gebouw zijn niet nodig voor de ruim 600 leden van de hersteld hervormde gemeente. Het oude kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland bleek bij navraag tot april 2010 beschikbaar. De eigenaar van het gebouw vraagt geen huur. Alleen gas, water, elektrisch en klein onderhoud komen voor rekening van de hersteld hervormde gemeente. Tot nu toe huurt deze gemeente een kantoorpand in Barneveld. De opzegtermijn voor dit pand is een halfjaar. In april 2010 hoopt de gemeente een nieuw kerkgebouw aan de Valkseweg in gebruik te kunnen nemen.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 11 april 2012.

Het voormalige kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) te Barneveld is vorige week gesloopt. Sinds 2008 komt deze gemeente samen in kerkgebouw De Hoeksteen aan de Vellerselaan. Tot 2010 maakte de hersteld hervormde gemeente in Barneveld nog gebruik van het oude kerkgebouw; de laatste tijd stond het leeg, aldus G. Brouwer, scriba van de gereformeerde gemeente in Nederland.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur