Handelingen

Barneveld, Rontgenstraat 2C - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Barneveld
Adres: Röntgenstraat 2C
Postcode:
Inventarisatienummer: 19024
Jaar ingebruikname: 2006
Architect:
Huidige bestemming: kantoor/verkoopruimte
Monument status: geen

Geschiedenis

Kerkzaal in gebouw De Valckenhoek

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 15 november 2005.

De hersteld hervormde gemeente van Barneveld e.o. gaat het pand De Valckenhoek op industrieterrein De Valk in Barneveld huren voor de zondagse erediensten en voor het gemeentewerk doordeweeks. Dat is aan de gemeenteleden meegedeeld door middel van een nieuwsbrief. De gemeente kan de grote zaal op de benedenverdieping van De Valckenhoek huren en een kleiner zaaltje op de tweede verdieping.

De gemeente Barneveld heeft een tijdelijke gebruiksvergunning verleend voor de komende drie tot vijf jaar. In de nieuwsbrief stelt de Stichting Vermogensbeheer dat het doel van de gemeente is om op termijn een eigen kerkgebouw te bouwen in Barneveld. Aan de kerkzaal in De Valckenhoek moet de komende maanden voor ongeveer 100.000 euro worden verbouwd, zo wordt in de nieuwsbrief gemeld. Het gaat dan onder andere om de bemeubeling van de nieuwe ruimte, het aanschaffen van een orgel, een geluidsinstallatie en een kerktelefooninstallatie. Ook zal veel aandacht besteed worden aan de luchtverversing.

De gemeente hoopt door vrijwilligerswerk van gemeenteleden geld te besparen. Vanavond is er een informatiebijeenkomst voor vrijwilligers. De zaal in De Valckenhoek biedt plaats aan ongeveer 400 kerkgangers. De oplevering wordt voorzien voor januari 2006.

Uit Reformatorisch Dagblad, 2 oktober 2007.

De leden van de hersteld hervormde gemeente Barneveld, Kootwijkerbroek en Voorthuizen hebben ingestemd met de aankoop van een bouwperceel aan de Valkseweg in Barneveld. Het perceel ligt naast het Pluimveemuseum, in het gebied waar de gemeente Barneveld onder meer de bouw van scholen heeft gepland.

Met het aankopen van de grond -onder de voorwaarde dat er ook daadwerkelijk een bouwvergunning wordt verleend- is een eerste stap gezet om te komen tot de bouw van een eigen kerk. De stichting vermogensbeheer van de hersteld hervormde gemeente Barneveld, Kootwijkerbroek en Voorthuizen werkt die plannen nu verder uit. De planning is om in het jaar 2009 daadwerkelijk te gaan bouwen.

De hersteld hervormde gemeente telt ruim 500 doop- en belijdende leden en kerkt op dit moment in kerkelijk centrum De Valckenhoek, op industrieterrein De Valk in Barneveld.

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 mei 2008.

De hersteld hervormde gemeente in Barneveld gaat een nieuwe kerk bouwen. Daarmee krijgt de in 2004 gevormde gemeente een eigen pand. Momenteel kerken de hersteld hervormden uit Barneveld, Kootwijkerbroek en Voorthuizen nog in een tijdelijke locatie, kantoorpand De Valckenhoek. Dit gebouw is nog maar twee jaar beschikbaar. Bovendien groeit de gemeente eruit.

De nieuwe kerk, die aan de Valkseweg moet komen, is ontworpen door architectenbureau Huls uit Staphorst. De architect tekende eerder onder andere het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Harskamp. De nieuwe kerk in Barneveld lijkt sterk op het gebouw in Harskamp.

De kerkzaal moet plaats bieden aan 450 kerkgangers. Achterin komt een galerij met ruimte voor nog eens 150 stoelen. De galerij wordt voorlopig nog niet ingericht. Het nieuwe kerkgebouw bevat ook diverse zalen voor catechese, kinderoppas en verenigingen.

De oplevering van de nieuwe kerk, die ongeveer 1,5 miljoen euro gaat kosten, is gepland in het voorjaar van 2010.


De Hersteld Hervormde Gemeente te Barneveld e.o. maakt sinds 1 november 2008 gebruik van het voormalige kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland aan de Van de Bogertlaan 22 te Barneveld.


Afbeeldingen