Handelingen

Barneveld, Rietberglaan 2 - Pniëlkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pniëlkerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Barneveld
Adres: Rietberglaan 2
Postcode: 3771RD
Inventarisatienummer: 20000
Jaar ingebruikname: 2011
Architect: Huls, Staphorst
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Nieuw gebouwde kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente Barneveld-Kootwijkerbroek-Voorthuizen.

Orgel

Het tweeklaviers orgel van Fama & Raadgever (1972) van de voormalige Bethelkerk in Lunteren is in 2018 verhuisd naar deze kerk. De hersteld hervormde gemeente in Barneveld (Pniëlkerk) heeft het instrument gekocht.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 januari 2011.

De hersteld hervormde gemeente (hhg) van Barneveld en omstreken neemt morgen een nieuw kerkgebouw in gebruik. Dat gebeurt in een dienst waarin haar predikant, ds. R. van de Kamp, zal voorgaan. Zaterdag houdt de gemeente van 10.00 tot 15.00 uur open huis.

Het nieuwe kerkgebouw, de Pniëlkerk, telt in totaal 700 zitplaatsen, deelt E. Smit, voorzitter van de bouwcommissie, mee. Beneden staan banken die plaats bieden aan 550 kerkgangers. De stoelen op de galerij zijn goed voor 150 plaatsen. Zo nodig kunnen de stoelen vervangen worden door banken, waardoor er nog eens vijftig plaatsen bij komen. Het kerkgebouw heeft beneden twee zalen en boven vier, die geschikt zijn voor catechese, verenigingen en vergaderingen.

Aan de bouw, die in juli 2009 begon, hebben veel vrijwilligers bijgedragen. Daardoor konden de kosten beperkt blijven tot iets minder dan 2 miljoen euro.

Bij het ontwerp van de kerk –getekend door architect Huls uit Staphorst– is een traditionele stijl aangehouden. Dat is te zien aan de rechthoekige vorm van de kerk, de authentieke kroonluchters en de plaatsing van de kansel. Het gebouw heeft dezelfde stijl als het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente in Harskamp en dat van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Rouveen. Ook die zijn van Huls.

Met de bouw van de nieuwe kerk is een einde gekomen aan een zwerftocht. Sinds 2004 kerkte de gemeente eerst afwisselend in een kerkgebouw in Kootwijkerbroek en een school in Barneveld. Vanaf 2006 ging men ter kerke in een kantoorpand. Daarna nam de snelgroeiende gemeente het oude kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld in gebruik.

De nieuwe kerk staat aan de Rietberglaan in Barneveld, op enige honderden meters afstand van het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland, de Hoeksteen, en de nieuwe Adullamkerk van de gereformeerde gemeente.

De hersteld hervormde gemeente, die een streekfunctie heeft, telt leden uit Barneveld, Kootwijkerbroek en Voorthuizen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur