Handelingen

Barneveld, Nairacstraat 24 - Rehoboth

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rehoboth
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Barneveld
Adres: Nairacstraat 24
Postcode: 3771AZ
Sonneveld-index: 11064
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: Leijsen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

"Refodome" met 2.000 zitplaatsen. Ver ving het voormalige kerkgebouw Opnieuw werd de kerk van de Gereformeerde Gemeente (daterend van 1967, uitgebreid in 1998) te klein. Er bleken twee mogelijkheden: 1) de gemeente splitsen en elders een tweede kerk bouwen, of 2) de bestaande kerk weer vergroten. In maart 2002 is besloten de gemeente te splitsen en twee nieuwe kerken te bouwen en de huidige kerk te verkopen. In 2002 hoopte men, dit plan in ongeveer vier jaar te realiseren. September 2007 is met de bouw begonnen aan de Lunterseweg. Op 4 december 2008 is de kerk in gebruik genomen en kreeg de naam Adullamkerk.. De Gereformeerde Gemeente van Barneveld is nu gesplitst in twee gemeenten, ieder met een eigen kerkgebouw. (48-02/52-04/61-09)

Orgel

In 1970 wordt er door de firma B. Koch & Zoon (Apeldoorn) een orgel gebouwd met twee manualen en vrij pedaal, voorzien van elektro-pneumatische tractuur en kegelladen.

Op vrijdag 25 september 2015 is in de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum een nieuw orgel van Orgelmakerij Boogaard in gebruik genomen. Het orgel heeft 33 stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Onderpositief en Pedaal. Het orgel vervangt een elektro-pneumatisch instrument van de firma Bernard Koch uit 1970 dat grotendeels stond ingebouwd in een nis boven de kansel. Het nieuwe Boogaard-orgel heeft een plaats gekregen op een balustrade boven een geheel nieuw liturgisch centrum. Bij de bouw van het orgel lieten de Barnevelders zich adviseren door de Orgelbouw Advies Commissie van de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten. In 2011 ontving Orgelmakerij Boogaard te Rijssen de opdracht voor de bouw van het instrument dat qua klank is gebaseerd op de Nederlandse orgelbouw van omstreeks 1750. Voor het ontwerp van de orgelkast werd gebruik gemaakt van enkele klassieke stijlelementen, waaronder verguld snijwerk. De klaviatuur van het orgel is ingebouwd in de linkerzijkant.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur