Handelingen

Barendrecht, Ploegwei 1 - Zuiderhavenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderhavenkerk
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Barendrecht
Plaats: Barendrecht
Adres: Ploegwei 1
Postcode: 2992ZC
Inventarisatienummer: 17850
Jaar ingebruikname: 2007
Architect: Roos en Ros
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Zeer grote, beeldbepalende "refodome" met dakruiter.

Deze Gereformeerde Gemeente is gesticht in 1894 te Rotterdam-Charlois.

Van 1928 tot 2004 is gebruik gemaakt van het kerkgebouw aan het Mijnsherenplein te Rotterdam-Zuid.

De kerk van de Gereformeerde Gemeente aan het Mijnsherenplein te Rotterdam-Zuid is 26 december 1928 in gebruik genomen. Uitbreidingen vonden plaats in 1935 en 1952 naar tenslotte 2100 zitplaatsen. De kerk telde echter steeds minder kerkgangers. Dat kwam omdat die wijk ontvolkte en de leden elders gingen wonen, vooral in Barendrecht. De beste oplossing is dan dat de kerk met de mensen meegaat.

De Rotterdamse kerk is verkocht aan de Victory Outreach Church, en in Barendrecht is een nieuwe kerk gebouwd op het terrein van de vroegere beschuitfabriek van Hooimeijer aan de Barendrechtseweg/Kilweg. Architectenbureau Roos en Ros maakte het ontwerp. Er is ruimte voor 610 kerkgangers, zelfs uit te breiden naar 770. Daarnaast zijn er 7 nevenruimten in twee bouwlagen. Op 11 maart 2006 is de eerste steen gelegd en 17 april 2007 is de kerk officieel in gebruik genomen. De nieuwe kerk heet Zuiderhavenkerk.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 juli 2005.

De kerkenraad van de gereformeerde gemeente in Barendrecht (voorheen Rotterdam-Zuid, Mijnsherenplein) heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een nieuw bedehuis in Barendrecht. De kerk moet verrijzen op de hoek van de Kilweg en de Oude Haven aan de zuidoostkant van Barendrecht. De kerkzaal zal in eerste instantie zo’n 620 zitplaatsen krijgen. In twee fasen is dit aantal zitplaatsen uit te breiden tot ongeveer 900. Naast een kerkzaal zal het gebouw ruimte moeten gaan bieden aan vier zalen verdeeld over twee verdiepingen.

Het is de bedoeling om nog dit jaar met de bouw van de kerk te beginnen. Het gebouw zal dan eind 2006 of begin 2007 gereed komen. De gemeente kerkt sinds het sluiten van het kerkgebouw aan het Mijnsherenplein in Rotterdam in oktober vorig jaar in de christelijke gereformeerde kerk aan de Voordijk in Barendrecht. De gemeente telt momenteel ongeveer 700 leden en doopleden.

Uit Reformatorisch Dagblad, 28 februari 2006.

Op zaterdag 11 maart wordt de eerste paal geslagen voor het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Barendrecht. Voorafgaand zal de plaatselijke predikant, ds. L. Terlouw, een korte meditatie uitspreken in de aula van het Walburg College te Barendrecht. De gereformeerde gemeente te Barendrecht betreft de voormalige gereformeerde gemeente te Rotterdam-Zuid (Mijnsherenplein). Omdat deze gemeente in ledental bleef teruglopen, werd besloten haar naar Barendrecht te verplaatsen. De gemeente kerkt sinds het sluiten van de kerk aan het Mijnsherenplein (oktober 2004) in de christelijke gereformeerde kerk te Barendrecht. De nieuwe kerk komt aan de Kilweg.

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 november 2006.

De gereformeerde gemeente van Barendrecht verwacht in maart of april een nieuw gebouw in gebruik te kunnen nemen. Momenteel worden de pannen op het dak gelegd. In maart dit jaar werd de eerste paal voor het nieuwe bedehuis geslagen. De kerk, die in de jarendertigstijl wordt gebouwd, krijgt ongeveer 650 zitplaatsen.

De leden komen momenteel nog samen in de christelijke gereformeerde kerk van Barendrecht. Elke dienst wordt bijgewoond door ruim 500 mensen. Twee jaar geleden waren er 500 tot 550 leden, nu zijn het er 700 tot 750. Maar die groei komt met name door mensen die al in Barendrecht woonden en tot nu toe in Ridderkerk of Rotterdam-Zuidwijk kerkten.

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 februari 2007.

Het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Barendrecht kreeg woensdag een toren met luidklok. Op zaterdag 11 maart vorig jaar sloeg ds. L. Terlouw de eerste paal voor het nieuwe kerkgebouw. De officiële opening van het 3,5 miljoen euro kostende gebouw vindt waarschijnlijk dit voorjaar plaats. De kerk, die in de plaats komt van het kerkgebouw in Rotterdam-Zuid, krijgt 750 zitplaatsen. Dat aantal is uit te breiden tot 950 zitplaatsen.

Uit Reformatorisch Dagblad, 17 april 2007.

Met een speciale dienst, waarin ds. L. Terlouw voorgaat, wordt vanavond het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Barendrecht officieel in gebruik genomen. Aan de kerk is ruim een jaar gewerkt.

De gereformeerde gemeente in Barendrecht is de voortzetting van de gereformeerde gemeente in Rotterdam-Zuid (Mijnsherenplein). Omdat deze gemeente in ledental bleef teruglopen, werd besloten haar naar Barendrecht te verplaatsen. De gemeente kerkt sinds het sluiten van de kerk aan het Mijnsherenplein (oktober 2004) in de christelijke gereformeerde kerk aan de Voordijk in Barendrecht. Op 11 maart vorig jaar is de eerste paal van de nieuwe kerk geslagen.

Vorige maand werd op het nieuwe kerkgebouw aan de Kilweg een toren met luidklok geplaatst. Inmiddels is het gebouw klaar. De kerk heeft 750 zitplaatsen. Dit aantal is in de toekomst uit te breiden tot 950. Behalve een kerkzaal heeft het gebouw diverse zalen waarin catechisaties en verenigingsactiviteiten kunnen plaatsvinden. De nieuwbouw kostte 3,5 miljoen euro. De gereformeerde gemeente in Barendrecht telt nu ruim 700 leden.

Uit Reformatorisch Dagblad, 1 december 2009.

De gereformeerde gemeente in Barendrecht heeft een boek uitgegeven over 110 jaar gereformeerde gemeente Rotterdam-Zuid. De Barendrechtse gemeente is de voortzetting van de tot 2004 bestaande gemeente Rotterdam-Zuid aan het Mijnsherenplein.

Het boek werd recent tijdens een zangavond overhandigd aan burgemeester J. van Belzen van Barendrecht door ds. L. Terlouw, de predikant van de gereformeerde gemeente.

In 232 bladzijden beschrijft C. Demper in chronologische volgorde de geschiedenis van de kerk, eerst in de Rotterdamse wijk Charlois, nu in Barendrecht. Demper kon daarbij putten uit eerder onderzoek. Hij schreef eerder het boek ”Een haven in een havenstad” over het honderdjarig bestaan van de gemeente.

Het boek is voor 22,50 euro te bestellen bij P.J. Roukens-Verwijs, Van Den Broekveld 9, 2992 HV Barendrecht, via 0180-622447 of via actiecommissie@gergembarendrecht.nl. Opbrengst ten bate van de gemeente.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur