Handelingen

Barendrecht, Noordersingel 30 - Carnisse Haven

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Carnisse Haven
Genootschap: Protestantse Kerk Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Barendrecht
Plaats: Barendrecht
Adres: Noordersingel 30
Postcode: 2993TA
Inventarisatienummer: 17337
Jaar ingebruikname: 2005
Architect: Maat, A., Opendorp, K.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk met kleine klokkenstoel. Gebouwd als kerk van de Protestantse Kerk Nederland (PKN).

Oorspronkelijk een Samen op Weg (S.O.W.)-gemeente. Door de bouw van een grote nieuwe woonwijk met 24.000 inwoners in het westen van Barendrecht, tussen de A29 en Smitshoek, werd de Rehobothkerk (1950, J.H.A. Knuvel) in Smitshoek te klein. In 1999 vond nog een uitbreiding van die kerk plaats en werd het de SoW-kerk van Hervormd Smitshoek en Gereformeerd Barendrecht. Er werden kort daarna plannen ontwikkeld om in de nieuwe wijk Carnisselande, op de kruising van Voordijk en Avenue Carnisse, een nieuwe SoW-kerk te gaan bouwen, ter vervanging van de Rehobothkerk. Het moest een multifunctioneel gebouw worden, zodat het geheel ook goed te exploiteren zou zijn. Het adres Veerse Meer 2 is een woonhuis dat wordt gebruikt voor bijbelkringen. En de plannen waren dus, beide locaties te vervangen door één nieuw multifunctioneel gebouw. Architect Arie Maat en projectarchitect Kees Opendorp presenteerden 10 november 2003 het ontwerp van een kerk met 300 zitplaatsen, met uitbreidingsmogelijkheid met nog 75 zitplaatsen, en zes nevenruimten. De kerk is zondag 2 oktober 2005 feestelijk in gebruik genomen. Najaar 2004 was men met de bouw gestart. In de klok hangt een zogenoemde bronzen klepklok van 176 kg, gemaakt door de firma Petit & Fritsen. De Rehobothkerk is te koop aangeboden.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad 4 oktober 2005

De protestantse wijkgemeente in de Barendrechtse nieuwbouwwijk Carnisselande nam zondag een nieuw kerkgebouw aan de Noordersingel in gebruik. De nieuwe kerk, die de naam Carnisse Haven heeft gekregen en 350 zitplaatsen telt, is het eerste en voorlopig enige kerkgebouw in de nieuwe wijk Carnisselande. Bij de ontwikkeling van de wijk met 7000 woningen hadden de Barendrechtse kerkgenootschappen aanvankelijk helemaal geen plannen voor nieuwbouw van een kerk in de nieuwe wijk. Maar de toenmalige Samen op Weg-gemeente in de Rehobothkerk aan de Bakkersdijk zag toch kansen in de sterke groei van Barendrecht. Na wat gesteggel over de plek en de grondprijs kreeg het kerkbestuur van de gemeente Barendrecht een plek toegewezen aan de Noordersingel. Op deze locatie was oorspronkelijke een flat gepland.

Orgel

Het orgel is in 1965 als opus 632 gebouwd door de firma B. Pels & Zoon (Alkmaar) voor de geref. kerk te Heiloo. Na sluiting van deze kerk in 2001 wordt het opgeslagen in het bedrijf van de firma Pels & Van Leeuwen te 's-Hertogenbosch en door hen te koop aangeboden. In de zomer van 2009 wordt het door de gemeente van "Carnisse Haven" aangekocht, ter vervanging van een Verschueren-orgel uit 1983. De aanschaf van het orgel is mogelijk gemaakt door de genereuze gift van een anoniem gemeentelid. Pels & Van Leeuwen breidt de dispositie met enkele registers uit en intoneert het pijpwerk opnieuw. De mahonie orgelkas wordt in een bij het interieur van de kerk passende kleurstelling geverfd. Het is op 18 december 2009 in gebruik genomen met o.a. een bespeling door de adviseur, Cees van der Poel.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' (2009) - Sexquialtera 2⅔' 2 sterk, vanaf a - Mixtuur 2' 5 sterk (bij halve registerstand: Octaaf 2') - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Roerfluit 8' - Koppelfluit 4' - Nazard 2⅔' - Prestant 2' - Terts 1 3/5' (2009) - Kopregaal 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Baarpijp 8' - Octaaf 4' (2009) - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe link

Afbeeldingen