Handelingen

Babberich, Babborgaplein 5 - Franciscus van Assisi

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Franciscus van Assisi
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zevenaar
Plaats: Babberich
Adres: Babborgaplein 5
Postcode: 6909DW
Inventarisatienummer: 14802
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Jong, J. de
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Zeer belangrijke Bossche School kerk zonder echte toren. Kerk van voormalig klooster, in 1998 nog in gebruik. Gebouwd naar ontwerp van Jan de Jong in de trant van de Bossche School van zijn leermeester Dom. Hans van der Laan. Meubilair afkomstig uit oudere kerk. Architectonisch interessant is met name de voorgevel, die scheef staat ten opzichte van het driebeukige kerkgebouw.

  • 2019 De kerken in Babberich, Giesbeek, Groessen, Loo, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Westervoort komen te koop. Als een nieuwe eigenaar voor de gebouwen is gevonden, worden de kerken aan de eredienst onttrokken.De reguliere zondagsvieringen stoppen per 1 januari 2021
  • 2021 - De allerlaatste Heilige Mis op 27 juni 2021 in de Sint Franciscus-kerk in het Zevenaarse dorp Babberich ging zondag met emoties gepaard. Dat laat de dorpsraad van Babberich in een persbericht weten. De nieuwe eigenaar wordt High Five Babberich BV. Dat liet de Dorpsraad van Babberich al eerder weten in een aan Zevenaar.nieuws.nl gerichte nieuwsbrief.
  • 2021 - Per 1 juli 2021 is de kerk volgens de dorpsraad officieel aan de eredienst worden onttrokken. Het bericht van onttrekking is schriftelijk aan het parochiebestuur van de parochie Sint Willibrordus bekend gemaakt door Willem J. kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht. Binnen de termijn van 10 nuttige dagen na 17 juni kan overeenkomstig canon 1734 van het Wetboek van Canoniek Recht 1983 aan Willem Jacobus kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, een verzoek om verbetering of herziening van dit decreet gedaan worden.

Orgels

Orgel grote kerkzaal

Oorspronkelijk stond er in de grote kerkzaal een orgel van firma L. Verschueren, gebouwd in 1959. Tegenwoordig (2014) is dit orgel niet meer aanwezig. Men maakt nu gebruik van een elektronisch Heyligers orgel, waarvan de boxen in de orgelkas van het orgel van L. Verschueren zitten.

Orgel kleine kerkzaal

In de kleine kerkzaal maakt men ook gebruik van een elektronisch Heyligers orgel.

In de media

  • Uit Gelderlander, d.d. 23 juni 2021

Voor de allerlaatste keer bereiden Annie Köning (86) en Henk te Dorsthorst (84) als koster de heilige mis voor, zondag in Babberich. De kerk wordt verbouwd tot een appartementencomplex met zestien woningen. De sluiting van de kerk gaat Annie Köning niet in de koude kleren zitten. Samen met Henk te Dorsthorst, die meer dan dertig jaar koster is van de Babberichse kerk, brengt zij de boel in gereedheid voor de mis. Ze was ook lector, maakte de kerk schoon. Haar drie kinderen zijn in de kerk gedoopt, ze deden er hun eerste communie, werden er gevormd. Haar dochter is er getrouwd. En toen achttien jaar geleden haar man Herman overleed, was de uitvaart in de Sint Franciscuskerk. ,,De avondwake hebben we in de kerk gehouden”, vertelt Köning.

Aan eredienst onttrokken

Pastoor Than Ta gaat zondag nog één keer voor tijdens een eucharistieviering in de Sint Franciscuskerk aan het Babborgaplein. Dat doet hij samen met pater Gerard Remmers. Daarna wordt de kerk aan de eredienst onttrokken. Na afloop van de mis is er een presentatie van de plannen voor het nieuwe appartementencomplex. Wie dat wil, kan straks nog steeds rouwen en trouwen in het kerkgebouw. ,,Dat zal in overleg moeten met de toekomstige bewoners”, zegt ontwikkelaar Roy Barthen. ,,Ik denk dat de mensen het straks leuk vinden om dat samen te organiseren. De gemeenschapszin in Babberich is groot.” Impressie van de toekomstige gezamenlijke ruimte in de Babberichse Franciscuskerk na de verbouwing tot appartementencomplex. Samen met de Dorpsraad Babberich en andere betrokkenen werkte Barthen anderhalf jaar aan het plan voor het appartementencomplex in de kerk. Het altaar blijft behouden. ,,Er kan een kaarsje worden opgestoken”, zegt Barthen. ,,Vóór het altaar komt een centrale ontmoetingsruimte, waar mensen een kop koffie kunnen drinken of samen een kom soep kunnen eten. Er komt ook een gemeenschappelijke keuken.” Met een beleggingsgroepje, dat bestaat uit een aantal Achterhoekse en Liemerse ondernemers, kocht Barthen de rooms-katholieke kerk in Babberich. Het is één van de negen Liemerse kerken die in de verkoop ging. ,,Niet alle kerken zijn geschikt voor bewoning”, zegt Barthen. ,,Deze wel. De kerk is gebouwd in de stijl van de Bossche School. Het gebouw blijft zoveel mogelijk behouden. De zestien appartementen zijn een mix van koop en huur. In eerste instantie richtten we ons op senioren, maar ook jongeren hebben veel belangstelling.”

Aderlating

Johan Schlief, voorzitter van het schuttersgilde Sint Jan, noemt de sluiting van de kerk ‘een aderlating voor heel Babberich’. Twee keer per jaar maakten de Babberichse schutters gebruik van de kerk: tijdens de schuttersdag in juni en tijdens het schuttersfeest, het eerste weekeinde van september. Bij die gelegenheden zat de kerk steevast bomvol. ,,We wisten dat de kerk op slot zou gaan”, zegt Schlief. ,,Maar het komt nu toch nog onverwacht. Je kunt niet groots afscheid nemen van de kerk.”

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur grote kerkzaal

Interieur kleine kerkzaal