Handelingen

Azewijn, Mattheüsplein 1 - Mattheüs

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mattheus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Montferland
Plaats: Azewijn
Adres: Mattheusplein 1
Postcode: 7045AC
Sonneveld-index: 11040
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Vosman, A.J.M. (1950)
Huidige bestemming: Buiten gebruik (2015)
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interessante wederopbouwkerk met historische toren. De voorgaande kerk werd door oorlogshandelingen verwoest in 1945 en gesloopt op de toren na. A.J.M. Vosman ontwierp de nieuwe kerk bij de oude toren.

  • 2013 - Geen reguliere diensten meer, alleen trouw- en rouwdiensten.
  • 2021 - Kerk Azewijn verkocht: plannen voor 15 tot 16 woningen, toren wordt opgeknapt.

Voorgaande kerkgebouwen

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Johannus orgel, Opus 235.

In de media

  • Uit De Gelderlander, 25 november 2016

De inwoners van Azewijn krijgen nog tot medio 2018 de tijd voor een overnameplan voor de Mattheüskerk. Komt dat plan er niet, dan dreigt sloop. In de Azewijnse kerk worden sinds 2015 geen weekenddiensten meer gegeven en is de kerk alleen nog voor voor rouw- en trouwdiensten in gebruik. Het is een van de kerken uit de Verrijzenisparochie die is gesloten vanwege bezuinigingen en teruglopend kerkbezoek. Marie-José de Dreu van de Verrijzenisparochie lichtte deze week de inwoners van Azewijn in over de toekomst van het kerkgebouw. Ze meldde dat in een aantal dorpen stichtingen op zoek zijn naar mogelijkheden om het kerkgebouw over te nemen. In Azewijn is zo'n plan er niet. De dorpsgemeenschap werd opgeroepen om toch nog eens te kijken of er mogelijkheden zijn om een stichting of een werkgroep op te richten die daarmee aan de slag gaat. Als dat niet voor juli 2018 lukt, dan moet het gebouw 'verdwijnen', aldus De Dreu, die het woord 'sloop' niet over de lippen kreeg. „Omdat ik weet hoe zeer het gebouw verankerd is in de gemeenschap."

  • Uit De Gelderlander, d.d. 13 december 2016

Er dreigt sloop voor de Mattheuskerk in Azewijn, die sinds 2015 niet meer in gebruik is voor erediensten. In het dorp is een initiatief ontstaan om het gebouw te behouden. Azewijner Huub Baars heeft een oproep gedaan. Hij wil met een werkgroep aan de slag over de toekomst van het kerkgebouw. „Azewijn is een kerkdorp, maar een kerkdorp zonder kerk is niet meer dan een woonwijk. De Mattheuskerk is in 1890 gebouwd. „Voor die tijd gingen de Azewijners in net pak op een boerenkar door het moeras naar Zeddam", weet Baars. Ook op andere manieren was het gebouw functioneel. „Op de toren draaide de haan naar de wind, waardoor de boeren wisten wat voor weer het was. En door de klok wist je hoe laat het was." Ook de functie 'geloven' nam af. Steeds minder mensen gingen naar de kerk. De vraag is wat je nog met zo'n gebouw moet, beaamt Baars. Slopen vindt hij te makkelijk. „Als je de kerk in stand wilt houden, moet deze een nieuw functie krijgen. Eentje die zichzelf bedruipt. We gaan nu met mensen om de tafel om te overleggen. Azewijners die zich willen aansluiten, kunnen zich melden."

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur