Handelingen

Arnhem, Wagnerlaan 90 - O.L. Vrouw en al Haar Engelen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Onze Lieve Vrouw en al Haar Engelen
Genootschap: Vrij-Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Arnhem
Plaats: Arnhem
Adres: Wagnerlaan 90
Postcode: 6815AG
Sonneveld-index: 11004
Jaar ingebruikname: 1933
Architect: Feenstra, G.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Aardige op heuvel gelegen kleine kerk met dakruiter.

Bouwjaar  : 1933 ; Bouwstijl : Delftse School ; Architect : G. Feenstra (1890-1985) .

In de media

  • Uit Het Vaderland, 1 april 1933.

Zondag 21 Mei 1933 zal bisschop Bonger het kerkgebouw van de Vrije Katholieken te Arnhem inwijden.

Motivering Gemeente Arnhem:

Object van belang voor de gemeente Arnhem vanwege zijn stedebouwkundige waarde.

Toelichting:

Het kerkje is gelegen op een heuvel ten zuiden van de tegen de hoge stuwwal gelegen wijk Alteveer. Aan de zuidoostzijde loopt een belangrijke uitvalsweg, de Apeldoornseweg. De in het begin van de jaren 1920 in dit heuvelachtige gebied uitgegraven Cattepoelseweg gaat vlakbij de heuvel onder de Apeldoornseweg door en passeert de heuvel aan de oostzijde, waar de weg in noordelijke richting doorloopt naar Alteveer en het op de stuwwalrug gelegen Schaarsbergen. Ten noorden van de heuvel doorkruist de Wagnerlaan de Cattepoelseweg. Aan de noordzijde van de Wagnerlaan bevindt zich het Rijnstate ziekenhuis. In het landelijke gebied aan de zuidzijde van de Wagnerlaan ligt behalve de kerk ook het verpleeghuis de Braamberg. De kapel ligt georiënteerd (met voorgevel gericht naar westen) op de heuveltop, omgeven door bomen. De hellingen van de heuvel zijn in gebruik als weilanden. De kerk, in feite een kapel, is met name in de winter als de bomen geen blad hebben, vanaf de Cattepoelseweg en de Wagnerlaan goed zichtbaar. De kapel ligt in feite zeer besloten tussen het groen in een landelijke omgeving, waarop in het zuidwesten het park Sonsbeek aansluit.

Korte karakteristiek

Het bouwtype is afgeleid van de preromaanse en vroeg romaanse zaalkerkjes, die in die periode in ons land zeer talrijk waren en waarvan er slechts weinigen bewaard zijn gebleven, met als bekend voorbeeld het kerkje van Lemiers in Limburg. Opvallend is het gebruik van een groot formaat baksteen dat het muurwerk een ambachtelijk, enigzins romantisch tintje moet geven. Een dergelijk materiaalgebruik treffen we ook aan bij de met name in de jaren 1930 gebouwde kerken van de architect H.W. Valk. Feenstra bouwde in Arnhem ook nog de Vrijzinnig Hervormde kerk en de Oud Katholieke H. Willibrorduskerk. De vormgeving van deze kapel is zeer sober, de goten ontbreken. Een dergelijk sober zaalkerkje past echter wel uitstekend in de landelijke omgeving, waarin het is gebouwd.

Beschrijving

Het kerkje heeft een rechthoekig schip, een smaller rechthoekig koor met in de rechte koorsluiting een ondiepe rechthoekige koornis. De kerk is opgetrokken in groot formaat quasi-handvorm bakstenen (moderne kloostermoppen), wat de kerk een romantisch tintje geeft. De zadeldaken van schip en koor zijn gedekt met gesmoorde verbeterde hollandse pannen. De zijgevels van het schip bezitten elk in het middengedeelte een groep van drie hoge rondboogvensters en aan weerszijden daarvan op de gevelhoeken lage rondboogvensters. De zijgevels van het koor bevatten elk een rond venstertje. De koorsluiting is blind met een uitgebouwde koornis die eveneens door een zadeldak, bestaande uit één rij pannen gedekt is. Op de nok van het schipdak staat een vierkante houten klokkestoel met topgevels en een zadeldakje met overstek. De kerk heeft geen goten.

Afbeeldingen

Exterieur