Handelingen

Arnhem, Nieuwe Plein 11 - (Kleine) Eusebius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eusebius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Arnhem
Plaats: Arnhem
Adres: Nieuwe Plein 11
Postcode: 6811KN
Inventarisatienummer: 00391
Jaar ingebruikname: 1865
Architect: Brink, H.J. van den
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Rijksmonument (later afgevoerd)


Geschiedenis

St. Eusebius (Nieuwe Plein 11), in de volksmond bekend als de Kleine Eusebius, t.o.v. de Grote Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem.

Nieuwe kerk voor de R.K. St. Eusebiusparochie, tot stand gekomen 1864-1865 naar een ontwerp van H.J. van den Brink (1816-1883), aan de westkant van de binnenstad. Driebeukige "Stufenhalle" in neogotische trant. Toren met achtkant en hoge naaldspits.

Vermenging van vroeg-gotische, rijp-gotische en laat-gotische motieven; belangrijk voorbeeld van late stucadoorsgotiek.

Tot de inventaris behoorden een laat-gotische in zilver gedreven reliekbuste van de H. Eusebius, afkomstig uit de Grote Kerk te Arnhem, een 18e eeuwse godslamp en een laat-gotisch wierookvat met scheepje. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts te Asten, 1921, nr. 7034.

In deze kerk bevond zich verder o.a. een belangrijke serie glas-in-lood ramen, waarvan slechts één de oorlog overleefde (F. Nicolas & Zonen), alsmede een neogotisch orgel.

Nieuwe beglazing, waaronder gedenkraam bevrijding en "Slag om Arnhem", jaren 1950 door J. Janssen.

De kerk gold als hoofdwerk in het oeuvre van H.J. van den Brink en was als zodanig één van de belangrijkste voorbeelden van kerkbouw in de zgn. stucadoorsgotiek (ca. 1850-1870).

Deze kerk was ook door de week overdag meestal geopend.

Buiten gebruik gesteld in 1985. Al een paar jaar eerder was de torenbekroning (bol, kruis, torenhaan) verwijderd. Na jarenlange discussie, ondanks aanvankelijke erkenning als Rijksmonument, gesloopt zomer tot najaar 1990. Het Bevrijdingsraam is later herplaatst in de Grote of St. Eusebiuskerk. Het orgel is herplaatst naar, en in gebruik in, de St. Walburgiskerk in Arnhem. De neogotische kansel is herplaatst in de neogotische R.K. St. Hildegardiskerk in Rotterdam.

Externe links

Afbeeldingen