Handelingen

Arnhem, Jachthoornlaan 1 - Kerkelijk Centrum Het Dorp (1970 - 2021)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerkelijk Centrum Het Dorp
Genootschap: Oecumenisch
Provincie: Gelderland
Gemeente: Arnhem
Plaats: Arnhem
Adres: Jachthoornlaan 1
Postcode: 6813CH
Inventarisatienummer: 10955
Jaar ingebruikname: 1970
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Dit was de kerk in begin jaren 1970 van Het Dorp, een woonwijk voor gehandicapten, in het noordwesten van Arnhem, die kon worden gebouwd dankzij een historische inzamelingsactie op 26-27 november 1962, op televisie gepresenteerd door Mies Bouwman.

Dit was een interessant klein modern kerkgebouw zonder echte toren. Werd later Kerkelijk Kultureel Centrum (KKC) genoemd.

Het Dorp is in de jaren 2020 in fasen gesloopt en herbouwd, en ingericht als een "gewone" woonwijk. Dit geldt ook voor het KKC.

  • 2021 - Gebouw is gesloopt.

Recente geschiedenis

Wie zijn wij?

In januari 2010, na het beëindigen van onze diensten in de Sionkerk, ons vorige kerkgebouw aan de Callunastraat, hebben wij onderdak gevonden in het Kerkelijk Kultureel Centrum (KKC) van Het Dorp in Arnhem.

We houden daar, onder de vlag van de Protestantse Gemeente Arnhem (PGA) en inmiddels als onderdeel van de wijkgemeente Arnhem-Noord (samenvoeging van de Bethlehemkerk, Diaconessenkerk en Opstandingskerk), elke zondag een protestantse kerkdienst. Deze diensten worden zowel bezocht door hen die voorheen tot de Sionkerk behoorden, maar ook door bewoners van Het Dorp en een aantal nieuwe bezoekers. Omdat we met deze aparte vieringsplek graag onze verbondenheid met zowel de Sionkerk als met de gemeenschap uit Het Dorp tot uitdrukking wilden laten komen, hebben we als naam gekozen voor: Siongemeenschap. De gezamenlijke viering in het KKC heeft voor beide kanten positief gewerkt. Wij hadden weer onderdak en de protestantse kerkdiensten in Het Dorp zijn uitgebreid van eens per maand naar elke zondag.

We zijn als Siongemeenschap een tijdlang onderdeel geweest van de Diaconessenkerk. Door de nodige wijzigingen binnen de PGA behoren wij nu tot de wijkgemeente Arnhem-Noord. Daarin functioneren we nog steeds als een bijzondere vierplek. We zijn nog steeds blij dat wij onze vier- en geloofsplek nog steeds in stand mogen houden.

Hoelang we onze diensten nog in het KKC van Het Dorp kunnen houden ligt overigens ook aan de ontwikkelingsplannen binnen Het Dorp. Er worden inmiddels al de nodige gebouwen ontmanteld en binnen afzienbare tijd zal ook het KKC aan de beurt zijn. Voor het geval dat gaat gebeuren, zijn we al aan het nadenken over een vervolg elders. Zodra er concretere ontwikkelingen zijn, zullen we u daarover vanzelfsprekend informeren.

  • (Bron: siongemeenschap.wbes.com)

Afbeeldingen