Handelingen

Arnhem, Izaak Evertslaan 11 - Diaconessenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Diaconessenkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Arnhem
Plaats: Arnhem
Adres: Izaak Evertslaan 11
Postcode: 6814JH
Sonneveld-index: 10940
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: C. Posthumus Meyjes Jr.
Huidige bestemming: wijkcentrum
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Moderne kerk zonder toren op heuvel. Gebouwd als kapel van het in 1995 gesloopte Diaconessenhuis.

Dit kerkgebouw, gebouwd in 1959 onder architectuur van C. Posthumus Meyjes Jr [[1]], is een eenvoudige, maar sfeervolle protestantse wijkkerk met ongeveer 160 zitplaatsen. Het heeft een goede akoestiek en een uitstekend Van Vulpen-orgel. Omdat er geen vast opgestelde kerkbanken zijn, is de ruimte ook zeer geschikt voor muziekuitvoeringen, repetities, bijeenkomsten en andere evenementen. De Diaconessenkerk vormt één gebouw met "De Bakermat", dat de functie van wijkcentrum heeft.

Opvallend zijn het morgenraam aan de oostzijde, het avondraam aan de westzijde. De drie nieuwe ramen van de Arnhemse glazenier Theo Verbaal bovenin verbeelden de warmte van God, het licht van Christus en het vuur van de Heilige Geest. Aan de muren hangen zes handgeknoopte tapijten, naar een ontwerp van mevrouw Gunhild Kristensen, geïnspireerd op de zes scheppingsdagen.

Diaconessen

De kerk is in 1959 gebouwd voor gezamenlijk gebruik door het toenmalige Hervormd Diaconessenhuis en de Hervormde Wijkgemeente Hoogkamp. Een paar jaar na het 100-jarig bestaan van het Hervormd Diaconessenhuis Arnhem, in 1984, fuseerde dit met het Gemeenteziekenhuis en het Elizabeth Gasthuis tot ziekenhuis Rijnstate. Als gevolg daarvan is het ziekenhuiscomplex in 1995 gesloopt. De kerk is toen aangekocht door de Hervormde Gemeente Arnhem (nu de PGA, de Protestantse Gemeente Arnhem), om de functie en de betekenis van de kerk voor de wijkgemeente en de omliggende woonwijk te waarborgen. De historische band tussen het kerkgebouw en de tradities van ruim een eeuw Diaconessenwerk in Arnhem blijven herkenbaar in de naam van het gebouw, maar bijvoorbeeld ook in de gedenksteen en in de glazen duif, links en rechts in de hal.

Wijkgemeente

Leden van de Protestantse Wijkgemeente Diaconessenkerk Arnhem (PWDA) en bezoekers van de Diaconessenkerk en de Bakermat komen grotendeels uit het gebied tussen de Schelmseweg (noord), de Hommelseweg (oost), het Spoor (zuid) en de Diependalseweg (west).

De PWDA is geworteld in een rijk verleden. De wijkgemeente wil hier en nu een kerk in de samenleving zijn en tegelijkertijd de samenleving de kerk binnenhalen. We zijn ons bewust van in de samenleving zichtbare sociale en diaconale taken en bieden ook allerlei sociaal culturele activiteiten een thuisbasis in ons pand.

Wij zijn een open en gastvrije wijkgemeente, een herberg voor zowel vaste gasten als voor toevallige voorbijgangers. De huidige Protestantse Wijkgemeente Diaconessenkerk Arnhem is in 2005 ontstaan door het samengaan van de wijkgemeenten Verrijzeniskerk (Alteveer en Cranevelt) en Bakenberg (Burgemeesterswijk en Hoogkamp). Zij maakt deel uit van de Protestantse Gemeente Arnhem (PGA) en is betrokken bij een groot aantal stedelijke en oecumenische activiteiten. Verder is er een hartelijke samenwerking met de r.-k. parochie De Wijngaard in deze wijk, rondom de Heilig-Hartkerk. Elke zondag om 10:00 uur is er een viering in de grote kerkzaal, tenzij anders is aangegeven op de website, http://www.diaconessenkerk.nl.

  • 2020 - Eind juni 2020 wordt deze kerk gesloten.
  • 2020 Verkocht aan de Gemeente Arnhem.

Orgel

Het orgel van de Diaconessenkerk is in 1960 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen te Utrecht. Twee jaar later worden door hen twee nog ontbrekende tongwerken geplaatst. In 1995 is het orgel verplaatst van de galerij naar het liturgisch centrum. In 2011 is het gerestaureerd door de firma Gebr. Reil (Heerde). Het instrument is vrijwel identiek aan het een jaar jongere koororgel van de Eusebiuskerk in Arnhem. Behalve het grote Van Vulpen-orgel stond van 2009-2018 een kistorgel van orgelbouwer Henk Klop. Muziek speelt een belangrijke rol in de erediensten van de PWDA. De PWDA heeft een eigen cantorij, die meer dan 20 jaar onder leiding stond van cantrix-organist Joke Brandsma (1959-2017).

In de media

  • Uit Omroep Gelderland, d.d. 18 september 2020

ARNHEM - De Diaconessenkerk aan de Van Nispenstraat in Arnhem wordt een wijkcentrum voor bewoners van het Burgemeesterskwartier, de Gulden Bodem, de Hoogkamp en de Sterrenberg. Het wijkcentrum wordt een ontmoetingsplaats voor activiteiten voor en door bewoners. Bewoners uit de wijk kwamen met het idee. Zij hebben samen een bedrijfsplan gemaakt en de Stichting Wijkcentrum Bakermat opgericht. De gemeente heeft de kerk gekocht van de Protestantse gemeente Arnhem Noord, die het gebouw niet meer gebruikt. Het koopcontract is deze week getekend. Met ingang van 1 november verhuurt de gemeente het gebouw aan de Stichting Wijkcentrum Bakermat.

Verhuur

Wijkbewoners hadden behoefte aan een laagdrempelige ontmoetingsplaats met culturele en sociale activiteiten, bleek uit onderzoek en gesprekken. De organisatie bestaat uit vrijwilligers en krijgt mogelijk nog een professionele coördinator. De organisatie hoopt ondanks corona nog dit jaar te beginnen met activiteiten voor de wijk en verhuur van ruimtes. Om het wijkcentrum aantrekkelijker en toegankelijker te maken wordt de gevel aan de van Nispenstraat verbouwd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur