Handelingen

Arnemuiden, Markt 10 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Arnemuiden
Provincie: Zeeland
Gemeente: Middelburg
Plaats: Arnemuiden
Adres: Markt 10
Postcode: 4341EP
Inventarisatienummer: 06366
Jaar ingebruikname: 1858
Architect: Bourdrez, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8286 (uurwerk met getijdenklok)

Geschiedenis

Bij de kroniekschrijver Reigersberg valt te lezen dat op 9 mei 1505 de eerste steen is gelegd voor een nieuwe kerk, een kruiskerk. Die kerk werd in 1545 in gebruik genomen en gewijd aan Sint Maarten. Na de reformatie werd een deel van de kerk (koor? transept?) gebruikt als Waalse kerk tussen 1586 en 1616. In 1755 bleek de toestand van de kerk niet zo best te zijn. Restauratie volgde in 1758.

Begin 19de eeuw was de kerk opnieuw in slechte staat. Op 1 mei 1857 werd de kerk in het openbaar verkocht en werd een nieuwe kerk aanbesteed. Die zou komen op de plek van het schip van de afgebroken kerk. De eerste steen voor de nieuwe kerk, de huidige kerk, werd gelegd op 31 maart 1858.

De oude Ned. Herv. Kruiskerk werd gesloopt, waarna er in 1858 op die plaats een nieuwe kerk werd gebouwd. Deze kerk is nieuwjaarsdag 2001 gesloten, waarna een omvangrijke restauratie van het interieur kon beginnen. Het exterieur was al in 1978 opgeknapt. Begin juli 2001 is de gerestaureerde kerk weer in gebruik genomen. In de toren van de kerk staat nog altijd een slingeruurwerk dat vroeger met de hand moest worden opgewonden. Nu gaat dat elektrisch. Koninklijke Eijsbouts heeft het uurwerk maart 2008 gerestaureerd.

  • 2019 In Het uitgebreide verenigingsgebouw van de hervormde gemeente is in gebruik genomen. De Zeeuwse gemeente beschikt nu over een multifunctionele overloopzaal, waar ruim 140 kerkgangers de diensten kunnen volgen

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel staat op de galerij boven de toreningang.

Verdere informatie

  • Website Orgels in Zeeland
  • Programma van ingebruikname, tijdschriftartikel Het Orgel 1991-3,
  • De Orgelvriend 1990-12, Stichting Utrechts Orgelarchief Maarten Vente

Historische gegevens

Gebr. Van Vulpen heeft orgelkas en binnenwerk `gebouwd en opgeleverd in 1990.

Technische gegevens

Het orgel heeft volgende klavieren: twee manualen, pedaal met eigen registers

De dispositie is als volgt: Hoofdwerk: Bourdon 16’, Prestant 8’, Holpijp 8’, Octaaf 4’, Quint 3’, Octaaf 2’, Mixtuur IV-V sterk, Sesquialter II sterk, Cornet IV sterk disc., Trompet 8’. Bovenwerk: Holpijp 8’, Viola di Gamba 8’, Prestant 4’, Roerfluit 4’, Nasard 3’, Woudfluit 2’, Flageolet 1’. Pedaal: Subbas 16’, Prestant 8’, Bazuin 16’. Werktuiglijke registers: Koppel Hoofdwerk-Bovenwerk (schuifkoppel), Koppel Pedaal-Hoofdwerk, Koppel Pedaal-Bovenwerk, Tremulant Bovenwerk

Plaats klaviatuur / speeltafel: voorzijde kas; Manuaalomvang: C-g’’’; Pedaalomvang: C-f’; Deling Bas/Discant: b/c’ Windladensysteem: sleeplade; Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Schlick/Vogel/Bouman

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 18 november 2008.

Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de bouw van de kerk aan de Markt in Arnemuiden werd voltooid. Voor de hervormde gemeente te Arnemuiden is dit aanleiding om deze gebeurtenis te herdenken. Omdat de Historische Vereniging Arnemuiden (HVA) dit jaar 12,5 jaar bestaat, is besloten gezamenlijk een thema-avond te organiseren onder het motto ”De kerk in het midden”.

De organisatoren hebben besloten vanwege het Jaar van het Religieus Erfgoed terug te gaan naar de begintijd van de Reformatie in de zestiende eeuw. De eerste lezing van dr. C. Rooze-Stouthamer staat in het teken van ”De Reformatie in Zeeland”. Prof. dr. S. Groenveld verzorgt een lezing over de verhouding tussen kerk en staat.

De lezingen worden afgewisseld met orgelspel van Bram Beekman uit Middelburg. Op het programma staan werken van onder anderen Frescobaldi, Sweelinck, Van Noordt, Bach en Zwart. Verder zal de vicevoorzitter van de Historische Vereniging Arnemuiden een bronnenuitgave overhandigen aan een vertegenwoordiger van de kerkenraad. Deze uitgave is een bewerking van de notulen van de kerkenraad uit de periode 1575-1625, het begin van de hervormde gemeente in Arnemuiden.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur