Handelingen

Appingedam, Harkenrothstraat 2 - Eben Haëzer

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eben Haëzer
Genootschap: Molukse Evangelische Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Appingedam
Adres: Harkenrothstraat 2
Postcode: 9902JM
Inventarisatienummer: 00633
Jaar ingebruikname: 1960
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 532050

Geschiedenis

Bescheiden, maar historisch en architectonisch belangrijke, wederopbouwkerk, met dakruiter, in de locale Molukse wijk. In 2009 is het 50-jarig bestaan van deze Molukse gemeente uitgebreid gevierd. Er wordt actie gevoerd voor een opknapbeurt van het kerkgebouw.

De Molukse kerk Eben Haëzer in Appingedam, de eerste Molukse kerk in Nederland uit 1960, is aardbevingsbestendig gemaakt. Daarnaast is het rijksmonument gerestaureerd, verduurzaamd en heeft het er een publieksfunctie bij gekregen. Het kerkgebouw, dat in 2014 werd overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken, wordt behalve als kerk en Moluks wijkcentrum nu ook als bezoekerscentrum gebruikt. In een speciaal ontworpen vitrinekast wordt de geschiedenis getoond van de Molukse gemeenschap in Nederland. Deze nieuwe bestemming kreeg in november 2019 de Pieter van Vollenhovenprijs. Er is bij de restauratie veel aandacht gegaan naar karakteristieke elementen van het gebouw. Zo zijn de stoelen nagemaakt naar het voorbeeld van die uit de zestiger jaren. De betonstenen zijn geschilderd in de kleuren uit de begintijd, de verlichting is naar origineel model gekozen en de oude lichtschakelaars bleven in tact en werden aangevuld met tweedehands exemplaren.

In de media

  • 24 september 2013

De Molukse kerk Eben Haëzer in Appingedam wordt een Rijksmonument. De kerk staat op een lijst met negentig gebouwen, die minister Jet Bussemaker van Cultuur vandaag presenteert. Het Molukse kerkje stond in eerste instantie niet op die lijst, maar is op verzoek van de Stichting Oude Groninger Kerken en de Kerkvoogdijraad van Molukse Kerken toegevoegd. Dat meldt RTV Noord.

  • 2 juli 2014

De Molukse kerk in Appingedam krijgt, als jongste rijksmonument van Nederland, van de provincie meer dan 103.000 euro subsidie voor restauratie.

  • Uit eemskrant.nl, 11 november 2017

Gerestaureerde Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam officieel heropend (op 10 november 2017)

Appingedam – Vrijdagmiddag vond de officiële heropening plaats van de gerestaureerde Molukse kerk Eben-Haëzer in Appingedam. Tijdens de feestelijke opening kwamen diverse sprekers aan het woord, waaronder de Directeur Susan Lammers van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, die de kerk, de gemeenschap én de betekenis voor de samenleving benadrukten.

De kerk dateert van 1960 en werd neer gezet als ‘semipermanent’ gebouw en was de eerste Molukse kerk in de eerste Molukse woonwijk van Nederland. In 2013 is het tot beschermd rijksmonument verklaard: ‘semipermanent’ werd permanent. Een jaar later is de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Het gebouw is en blijft in gebruik door de actieve Molukse gemeenschap van Appingedam. Met de restauratie en het bouwkundig versterken is in februari een begin gemaakt. De werkzaamheden betroffen vooral het opknappen van het dak, kozijnen, ramen en deuren, vloeren en het schilderwerk. Tegelijkertijd is de kerk bouwkundig versterkt. Dit om het gebouw bestendig te maken tegen bevingen. De inrichting is aangepakt en het pand is nu geschikt voor veelzijdig gebruik als kerk, wijkgebouw, ontmoetings- en informatiecentrum.

Commissaris van de Koning René Paas verrichte de officiële opening door een druk te geven op een knop waarna er een animatie over een kast in de vorm van een reiskoffer ging spelen. Deze kast staat symbool voor de reiskoffer waarmee de Molukkers de reis naar Nederland maakten. In dit mini museum zijn stukken ui de Molukse geschiedenis in Appingedam te vinden.

Aan het einde van het officiële gedeelte werd het naambord van de kerk officieel onthuld door de 90-jarige mevrouw Manny Usmany-Saya. Zij is een van de eerste generatie Molukkers die zich vestigden in Appingedam.

Herbestemming

Omdat de kerk het centrum is van kerkelijke en culturele activiteiten van de Molukse gemeenschap, krijgt het godshuis een multifunctionele bestemming. Nieuw is een informatiepunt over de Molukse geschiedenis. Door zijn vorm en geschiedenis is het gebouw volgens de SOGK uitermate geschikt om het verhaal van de Molukse gemeenschap van Nederland te vertellen.

Open dag

Vandaag zaterdag 11 november is er een open dag van 10.00 uur – 17.00 uur. Er zijn tijdens de open dag rondleidingen en muzikale optredens vanuit de Molukse gemeenschap. Iedereen is van harte welkom.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerkgebouw 'Eben Haëzer' met kavelinrichting.

Externe links

Afbeeldingen