Handelingen

Amsterdam, Rozengracht 150 - Fatih Camii

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Amsterdam, Rozengracht 150 - Sint Ignatius (De Zaaier))


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Fatih Camii
Genootschap: Islamitisch (Turkse gemeenschap)
Provincie: Noord Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Rozengracht 150
Postcode: 1016NB
Inventarisatienummer: 05060 04953
Jaar ingebruikname: 1981
Architect: Valk, H.W.
Huidige bestemming: moskee
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Dit gebouw "De Zaaier" aan de Rozengracht verving een eerder kerkgebouw aan de Keizersgracht, dat te klein was geworden. Nu moskee.

Geschiedenis Sint Ignatiuskerk

Architectonisch zeer belangrijke interbellumkerk. Gebouwd als Jezuïetenkerk ter vervanging van de gelijknamige kerk aan de Keizersgracht, eveneens met bijnaam "De Zaaier". Driebeukige basilicale kerk met verhoogd priesterkoor en front met twee vierkante torens, aan de Rozengracht. Inwendig overdekt door paraboolvormige, gemetselde gewelven. Typerend werk in het oeuvre van Hendrik Valk, in expressionistische stijl, met toegepast siermetselwerk, en stilistisch ontleend aan het romaans en de gotiek. Tevens beïnvloed door het zgn. christocentrische concept, d.w.z. priesterkoor en altaar in het midden, waarop centraal de aandacht van de gelovigen is gericht.

Buiten gebruik als R.K. kerk in voorjaar 1972.

Na tijdelijk gebruik als winkelruimte, en met een onzekere toekomst, is deze voormalige kerk in 1981 in gebruik genomen als moskee.

Geschiedenis Moskee

Na tijdelijke bestemmingen als tapijthal, meubelpaleis, e.d., is dit voormalige kerkgebouw ongeveer eind 1981 officieel in gebruik genomen als Turkse Moskee.

Eerder, vanaf begin jaren 1970, hadden de Turkse moslims in/rondom het centrum van Amsterdam gebruik gemaakt van de voormalige Ned. Herv. Nieuwezijdskapel aan het Rokin.

Bij de verbouwing tot moskee is op de plaats van de vroegere hoofdingang van de kerk, t.b.v. de oriëntatie op Mekka, een zgn. mihrab (gebedsnis) geplaatst. In dit kader zijn toen, begin 1982, ook de twee torenkruisen vervangen door halve manen, bovenop de beide torens van de voorgevel, en (recentelijk) op het tentdak boven het voormalige koor, dat daarvóór enkele decennia lang geen enkele bekroning meer had.

In architectonische zin zijn ex- en interieur van deze voormalige kerk gaaf bewaard gebleven.

Gerestaureerd in 2009.

Links van de voorgevel aan de Rozengracht bevindt zich de ingang naar deze moskee.

In principe is dit een goed, en langdurig, voorbeeld van een kerkgebouw, dat (architectonisch) geschikt is voor hergebruik als moskee.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur