Handelingen

Amsterdam, Rijnstraat 93 - Thomas van Aquino (1926 - 1999)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Thomas van Aquino
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Rijnstraat 93
Postcode: 1055BM
Sonneveld-index: 05001
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Duncker, Jac.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

De St. Thomaskerk was architectonisch een uiterst interessant kerkgebouw, met toren. Nieuwe kerk in de Rivierenbuurt, gebouwd ter vervanging van de voormalige (schuil)kerk "Het Torentje" van de paters Dominicanen aan het Singel. Kerk, pastorie en scholen verrezen als geïntegreerde gebouwen in een bouwblok op de hoek van de Rijnstraat en de Lekstraat in het Plan_Berlage van architect Berlage. Het kerkgebouw was een rechthoekige, vlak afgedekte zaalkerk, inwendig voorzien van galerijen, en was uitwendig slechts door de hoektoren met uurwerk en kruis als kerk herkenbaar. Het door Jacq. Duncker ontworpen complex vertoonde elementen van de Amsterdamse School en was als zodanig zeldzaam voor een r.-k. kerk(complex), gebouwd in die tijd. De kerk werd in de latere jaren bekend door een Mariaverschijning die hier in de periode 1945-'60 zou hebben plaatsgevonden, gezien door de Amsterdamse Ida_Peerdeman (1905-1996). Als gevolg van teruglopend kerkbezoek buiten gebruik begin 1999, toen de R.K. parochie ter vervanging de voormalige Nederlands Hervormde Maranathakerk, die ruim was, in gebruik nam. Ondanks acties voor monumentenbescherming, vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid, gesloopt eind 2003 - begin 2004.

Van de drie klokken in de toren verhuisden de grootste twee naar de Bethelkerk (2003) in Geldermalsen en de kleinste naar de klokkenstoel in het Friese Ruigahuizen.

In de media

  • Uit Het Centrum, 22 April 1924.

Als aanvulling op ons bericht, dat in Plan-Zuid een kerk der paters Dominicanen zal worden gebouwd, kunnen wij mededeelen, dat deze kerk zal komen te liggen aan het verlengde van de Rijnstraat, tegenover het Amstelkanaal, en alleen een gedeelte der parochianen der St. Willibrorduskerk (buiten) zal overnemen. Architect Jac. Duncker zal den bouw der kerk leiden.

  • Uit Het Centrum, 2 April 1926.

Woensdag 14 April a.s. zal Z.D.H. Mgr. A.J. Callier, Bisschop van Haarlem, de nieuwe kerk van den H. Thomas van Aquino aan de Rijnstraat, Plan-Zuid, consacreeren.

Afbeeldingen

Sloop van de kerk in 2003/2004

  • Op zoek naar afbeeldingen interieur vóór de sloop.